Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Uz folklor i tamburu, ovčiji paprikaš i  stare kolače, odlična vina i rakiju, u lepoti fruškogorskih ovaca i koza, udruženje odgajivača ovaca i koza „Sirmijum“ iz Ležimira organizovalo je proteklog vikenda svoje tradicionalne „Ovčarske dane“.

Kao i obično, i ove godine se na malenom platou ispred ležimirskog lovačkog doma okupio veliki broj gostiju, udruženja žena, proizvođača meda, rakije, domaćih kolača, a nisu izostali ni oni koji su se okušali u kuvanju paprikaša, uživali u muzici ili sa svojom decom došli da se opuste na malenom vašaru organizovanom u sklopu manifestacije koja za cilj ima da populariše ovčarstvo i kozarstvo na Fruškoj gori i Sremu.

Kako nam je istakao prvi čovek Udruženja „Sirmijum“ Laza Smiljanić, fruškogorski i sremački ovčari i kozari, sabrani oko „Sirmijuma“, iz godine u godnu postaju sve bolje organizovani. Dokaz te organizovanosti je i manifestacija „Ovčarski dani“ koja pobuđuje sve više interesovanja.

Mi smo Udruženje koje popularizuje ovčarstvo i kozarstvo i koje za cilj ima da ukaže na potrebu obnove našeg stočarstva i povratak pastira na obronke Fruške gore. Takođe, trudimo se da našim članovima obezbedimo pogodnosti u procesu proizvodnje i prodaje koza i ovaca, odnosno proizvoda od mleka za šta vlada sve veće interesovanje. Mi smo Udruženje koje daje sve od sebe, ali smatramo da bi bilo dobro da i država i više instance vlaste stanu uz nas i slične organizacije, kako bi maksimalno iskoristili sve kapacitete koje imamo i koji nikada ne mogu i ne smeju biti zanemareni. Sve što nam treba je oko nas, na nama je samo da to kvalitetno iskoristimo, rekao je Smiljanić.

„Ovčarski dani“ startovali su ranom zorom, sa takmičenjem u kuvanju ovčijeg paprikaša. Potom je usledio kulturno-zabavni program u kojem su pored omladinaca iz sremačkih KUD-ova nastupili estradni umetnik Mika Kolarski, odnosno polaznici Karate kluba Mali Budo iz Ležimira koji su pokazali svoje umeće. Svoju privrženost Sremu pokazali su i glumci, pesnici, udruženja žena, među kojima su prednjačile Grgurevčanke i Ležimirke koje su odigrale i prijateljski fudbalski meč (završen prijateljski 1:1).

Nakon svršetka programa upriličen je i veliki svečani ručak, a čitavu manifestaciju pratila je tamburaška muzika.

Prvo mesto u kuvanju paprikaša pripalo je ove godine „Indijancima“ iz Ležimira. Drugo mesto uzeli su domaćini iz „La kampanele“, dok je treća bila mitrovačka „Sigurica“. U potezanju konopca, što se i očekivalo, prvi su bili bajkeri iz Moto kluba „Srem“, dok je u bacanju kamena sa ramena bio prvi Saša Rankić iz Sremske Mitrovice. Najbolji med imao je Dragan Parozanski iz Ležimira, dok je još jedan Ležimirac, Jovica Radosavljević imao najbolju rakiju. Najbolje grlo imao je Bojan Marinković iz „Kusago“ tima iz Mačvanske Mitrovice.

Najbolja kolekcija ovaca pripada Slavku Iliću iz Kaća, dok najbolju kolekciju koza ima Sima Kovačević iz Suseka. Najlepši štand imale su Čalmanke iz Udruženja žena „Ženski svet“.

Ovogodišnje „Ovčarske dane“ pomogli su pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, lokalna samouprava, mitrovačka Agencija za ruralni razvoj, mnogobrojni sponzori i udruženja žena, a pre svih ležimirsko udruženje „Spomenak“.

 

Ostavite komentar

*

captcha *