Usvojeni planovi za iskorištavanje vodenih resursa u Sremu

0
615

Pokrajinska skupština je, pri kraju prošle godine, usvojila dva prostorna plana od značaja za regionalni razvoj Srema. Reč je o prostornom planu područja posebne namene regionalnog sistema navodnjavanja Srema, kao i o prostornom planu područja posebne namene regionalnog sistema vodosnabdevanja „Istočni Srem“.

Prezentacija ovih prostornih planova, koju obuhvataju tri oblasti: navodnjavanje, vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda, održana je u Gradskoj kući krajem prošle sedmice.

Po rečima Nebojše Drakulića iz pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, ovaj sekretarijat je  finansirao bespovratno regionalnu agenciju za donošenje ovakvih projekata koji mogu biti od pomoći stanovništvu Srema.

Takođe, na ovoj javnoj prezentaciji predstavljen je i koncept buduće izrade Prostornog plana područja posebne namene zaštite sliva reke Save izgradnjom komunalne infrastrukture prečišćavanja otpadnih voda u Sremu.

To su prostorni planovi koji se odnose na navodnjavanje područja Srema, regionalno vodosnabdevanja „Istočni Srem“ i zaštita sliva reke Save koja uključuje komunalnu infrastukturu za prečišćavanje otpadnih voda.“ – objasnio je Milan Mirić direktor Regionalne razvojne agencije „Srem“.

Predviđeno je da se projekat vodosnabdevanja započne izgradnjom fabrike vode, a prostorni plan za projekat prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da do kraja ove ili početka naredne godine bude gotov.

(S. B.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here