Više novca u gradskom budžetu za vantelesnu oplodnju

0
430

Grad Sremska Mitrovica je uveo nove mere za podsticaj nataliteta, te u ovoj godini više parova može da konkuriše za pokušaj vantelesne oplodnje.

Načelnik za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Grada Sremska Mitrovica Vojislav Mirnić kaže da je novim merama o vantelesnoj oplodnji u njihovoj opštini proširena starosna granica i na žene starije od 45 godina, ali i na broj pokušaja.

Sada i posle trećeg pokušaja, parovi mogu i dalje da konkurišu ukoliko ne prođu kod RFZO, ali se sufinansira i homologena oplodnja muških i ženskih ćelija, odnosno zamrznutih reproduktivnih ćelija – kaže Mirnić i dodaje da u budžetu imaju spremnih 500.000 dinara za pet parova, ali ukoliko bude bilo potrebe, biće opredeljeno i više novca za ovu namenu.

Grad sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje u iznosu od 100.000 dinara, a prošle godine su ovu mogućnost iskoristila tri bračna para. Grad praktično samo pomaže parovima, jer jedan pokušaj vantelesne oplodnje, inače, košta 360.000 dinara.

-Postoje i nagoveštaji da će ove godine više parova konkurisati, jer su već sada tri bračna para dolazila da se raspitaju o mogućnostima konkursa u februaru, što je lepa vest – kaže Mirnić i dodaje da će u tom slučaju više sredstva oprediliti za ovu namenu.

Grad je i ove godine u budžetu opredelio 10 miliona dinara za prvorođene bebe, što znači 30.000 dinara podrške roditeljima. Podsticaji se, međutim, ne daju za drugo ili treće dete. Na području grada godišnje se rodi oko 300 beba, a parovima se pomaže indirektnim merama.

U budžetu opredeljujemo sredstva za stambeno zbrinjavanje izbeglica, ali i mladih bračnih parova kojima smo prošle godine dodelili i kuće. U toku je gradnja stambene zgrade koja će imati 40 stanova za socijalno stanovanje – kaže Mirnić.

On dodaje da će Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom stupiti na snagu 1. juna, te će tada i oni razmotriti koje nove mere uvesti, kako se ne bi podudarale. U svakom slučaju, dodaje Mirnić, podržaće semere u cilju porasta nataliteta.

 

M.Stakić/https://www.dnevnik.rs/vojvodina/prosirene-mere-za-pokusaj-vantelesne-oplodne-u-mitrovici-10-01-2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here