Zašto je selo Vojka PRESTONICA ruzmarinskog Srema

0
838

Otkako je prošla pruga posred Srema, od tada se južni deo naziva svinjski, a severni vinski. Dogodilo se to u drugoj polovini 19. veka. Južno od pruge, prema Savi, guste su hrastove šume u kojima je bilo nebrojeno krda svinja, a severno, u Fruškoj gori, bili su nepregledni čokoti vinove loze.

Paori istočnog dela Srema, oko Stare Pazove, Inđije i Zemuna, u istoj meri su gajili svinje i podizali vinograde, i tako nisu pripadali nijednoj od dve podele. Neko se dosetio da svadbe ovog kraja odišu miomirisom ruzmarina i tako je nastao i naziv ruzmarinski Srem.

E u tom delu Srema, nasred puta od Beograda prema Novom Sadu, šest vekova postoji selo Vojka. Meštani pamte legendu da je nešto pre 1416. godine, otkada je prvi pisani trag o nazivu selu, u vreme ugarskog kraljevstva, u selu bila prelepa devojka Vojka u koju se zaljubio plemić i zbog nje dao da se selo tako nazove. Ima i drugih legendi, ali Vojčani ovu najviše vole.

Naše devojke su i danas tako lepe kao Vojka onda – sa osmehom nas je dočekao, na proslavi jubileja šest vekova sela, Ljuban Skopljak, predsednik Vojke.

Mi smo vredni ljudi, kako na njivama, tako i podizanju našeg sela u komunalnom, kulturnom, sportskom , obrazovnom, zdravstvenom, ekološkom i svakom drugom smislu – dodaje on.

Tako nešto odmah se može zapaziti čim se kroči u ovo selo sa 5.000 žitelja u 1.400 kuća, poređanih u 34 široka šora. U centru je kao nekoj savremenoj varoši. Dominira zdanje pravoslavne crkve. Kažu da je sa najvišim tornjem u Sremu. Morate dobro zabaciti glavu da biste na vrhu videli krst. Preko puta je škola, a na drugoj strani dom kulture i prostor Mesne zajednice Vojka sa etnografskom postavkom koja svedoči o šest vekova postojanja ovog naselja.

Povodom jubileja uređujemo asfalt u 17 ulica, i ne samo to. Cele godine ćemo imati neku od svetkovina posvećenu ovom velikom jubileju. Pred izbore imali smo svečanu akademiju u domu kulture i na letnjoj pozornici. Bili su i naši ugledni Vojčani iz celog sveta. Zvali smo i državni vrh. Niko nam nije došao. Neki su obećali da će doći, priznavši da je veliki događaj da jedno selo u Srbiji obeležava 600 godina postojanja, a neki nisu ništa odgovorili. Očekivali smo bar čestitku od predsednika Srbije i predsednika Vlade Srbije, ili bar nekog ministra… Gradonačelnik Beograda bio je uoči izbora u Vojki i oduševio se našim jubilejom, obećavši da će doći. I nije došao – kaže Ljuban Skopljak.

Vojčani su slavili četiri dana sa kulturnim programima veoma zavidnog nivoa i u tome imali veliku podršku lokalne samouprave u Staroj Pazovi.

Njihov meštanin Mija Putnikov poklonio je bika koji je ispečen na ražnju za sve zvanice na proslavi.

Naše selo proizvede do 20 puta više hrane nego što je potrebno našim meštanima za godinu dana. U ataru imamo više od 5.000 hektara najbolje oraće zemlje. Povrh toga, naši ratari rade u arendu više od hiljadu hektara u atarima susednih sela. Godišnje se proizvede u Vojki više od 70.000 tona hrane. Ovde ljudi tokom godine tove više od 50.000 svinja i 5.000 junadi, a u isto vreme naši meštani imaju vinograde u ataru sela Čortanovci. Ti vinogradi traju koliko i selo Vojka. U selu ima više od hiljadu automobila i isto toliko traktora sa priključnim mašinama. Imamo potencijal da nas bude svakog dana više. Naša mladost prilično ostaje ovde – govori s ponosom Skopljak.

Od matičarke Jelene Kepić doznajemo da je u Vojki dosad u ovoj godini bilo 10 svadbi i da su rođena 23 deteta. Za školu u septembru biće spremno 42 đaka prvaka. Sekretar u mesnoj zajednici Radmila Belegišanin pored redovnog posla vodi i brigu o udruženjima građana u selu, a njen rad, takođe, zaslužuje hvalu.

– Samo u sportskim i kulturnim društvima više je od 500 naših meštana. Treba o svima voditi evidenciju i naći im se na usluzi. Radmila to uspešno obavlja. Fudbalski klub Sremac osnovan je 1927. godine, a KUD „Slavko Gajin” postoji 70 godina. Naša slikarska sekcija jedna je od najaktivnijih u Sremu. Imamo i stalnu postavku zahvaljujući njima. Takođe, imamo i konjički klub, društvo golubara, lovce koji su izdali nedavno monografiju, penzionere, ekologe i druga društva – nabraja predsednik sela.

U Vojki postoji i savremena škola sa 420 đaka i sportska hala za hiljadu gledalaca.

 

(M. Filipović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here