Zašto neki roditelji objavljuju dečje knjižice sa svim peticama? NEISPUNJENE AMBICIJE ili LEČENJE FRUSTRACIJA?

1
4676

Šta fali roditeljima koji kače dečje knjižice sa svim peticama? Da li leče frustracije ili ispunjavaju svoje ambicije

Poslednji dani juna pravi su pakao za tri vrste korisnika društvenih mreža: onih koji “skroluju” zbog prirode posla, onih čija deca nisu sa svim peticama, kao i oni koji uopšte nemaju decu. Post do posta iskače, a sve same fotografije knjižica odlikaša, koje, gle paradoksa – ne postavljaju mališani već njihovi roditelji!

Od kako su deca otišla na raspust, društvene mreže su preplavljene postovima koje prikazuju đačke knjižice i ocene deteta. Pogađate, ako već ne znate – u pitanju su sve sami odlikaši sa primernim vladanjem, koji se ističu samo po dobrom. Nijedna četvorka. Nijedan neopravdani izostanak.

Onda shvatite da vaš mališan ima jednu četvorku i dva neopravdana, i možda vas je sramota da pričate o tome? Grešite! Za ljude koji ovo rade, i stručnjaci imaju objašnjenje i kritiku.

Psiholog Aleksandra Janković, smatra da je ovaj trend usko povezan sa neispunjenim ambicijama samih roditelja. Kako kaže, oni ljudi koji su ostvareni, nemaju potrebe da se proslavljaju preko sopstvene dece.

Dobro pitanje za te roditelje koji kače fotografije knjižice svoje dece jeste – zašto nikada nisu okačili svoju? Jer je često reč upravo o tome, da se preko dece leče neke frustracije, kompleksi, osećaj inferiornosti. Naravno, tu je i osećaj ponosa, i to je svakako ispravno, jer pravo svakog roditelja da se ponosi uspehom svog deteta, ali često se prelazi granica dobrog ukusa i mere – kaže Janković.

Koliko god da je roditelj radio sa detetom i pomagao mu, donekle je to i njegova obaveza. Dakle, to je uspeh deteta, ne roditelja.

Jankovićka tvrdi da ovo svakako nije pravi i jedini način da neko iskaže divljenje. Postoji veliki broj načina da se postigne mnogo bolji efekat, a da niko ne počne da zadirkuje to dete jer se njegovi roditelji hvale knjižicom “na sva usta”, kao i da se roditelji dece koja nisu savršeni odlikaši ne osete manje vrednim i lošijim.

Uz dužno poštovanje roditeljima, njihovom zalaganju i podsticanju, mislim da to jednostavno nije pravi način iskaže divljenje, nego je više u pitanju takmičarski poriv da se drugima pokaže šta mi imamo, a drugi nemaju – objašnjava Janković.

Kako i sama kaže, svako čudo za tri dana. Pred nama je sezona odmora, letovanja, pa će društvene mreže preplaviti fotografije sa letovanja.

Deca to umeju mnogo bolje da kategorišu, nego roditelji. Često deca onih roditelja koji ne spadaju u kategpriju omiljenih, najboljih, umeju duhovito da se osvrnu na to šta rade mame i tate čija su deca favoriti. A svaki roditelj koji je u poziciji da mu dete nije sa svim peticama i najbolje, mora svom mališanu da objasni da najbolje merilo inteligencije nije ta knjižica, nego nečiji život. I sam Veksler je rekao “Život je krajnje merilo inteligencije“.

Tako da je sasvim izvesno da će se u ovim situacijama lošije osećati roditelj, nego dete. Deca to sve uspešno kanališu. A savet za roditelje je najjednostavniji moguć:

Odgovor na sve ovo ne treba da bude ni agresivan ni zlurad. Kažite “svaka čast, svu sreću vam želim, važno je da su nam deca zdrava i da zajedno napredujemo”, i to je to. Dovoljno je da čovek pohvali tu decu i roditelje, i time jasno skrene pažnju da ova vrsta takmičenja zaista nije neophodna – zaključuje psiholog Aleksandra Janković.

Ipak, na jednoj Fejsbuk stranici pojavio se i veoma zanimljiv status majke koji se tiše upravo ove teme:

(telegraf.rs)

 

 

 

1 COMMENT

  1. Te petice mogu da okače mačku o rep. Na fakultetima im ništa, ama baš ništa ne znače. Mnogo je bolje da kod dece razvijaju radne navike, logičko razmišljanje, otvorenu komunikaciju itd. Osim toga, vreme kada su dobar uspeh u školama, pa i na fakultetima, značili bolji društveni status odavno je prošlo. To ne znači da deca ne treba da završavaju škole, uključujući i one najviše, već da to završene škole nisu pretpostavka srećnog života. Mogu biti i čestiti majstori, poljoprivrednici i da veoma lepo žive. Opšte obrazovanje, kulturni sadržaji i sl, zahvaljujući savremenim medijima, dostupni su svima i svako može raditi na sebi tokom čitavog života. Dale, roditelji, budite srećni ako su deca čestita, ako imaju hobi, ako nisu na nekoj hemiji i ako ste izgradili super odnos s njima i pravi sistem vrednosti. A to, da li imaju sve petice ili ne, malo je bitno u životu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here