ZBOG NESAVESNIH POJEDINACA, ugrožena bezbednost kupača na mitrovačkoj plaži

4
186

Iako je grad, sudeći po izjavi gradonačelnika Vladimira Sanadera, za ovu letnju sezonu odvojio oko 12 miliona dinara, kako za uređenje same plaže, tako i za sve bogatije sadržaje, izgleda da pojedince iz kamp naselja uzvodno i članove jahting kluba to ni malo ne dotiče.

PIŠE: Milan Milivojević

Naša plaža lepša je i od Štranda, plus što mi ne naplaćujemo ulaz”, pohvalio se skoro gradonačelnik jednom novosadskom mediju, ali pored činjenice da plaža, ruku na srce, i jeste čista, uređena, prepuna sadržaja, ipak ni jednom rečju nisu pomenuta i plovila kojih okolo, na savskoj površini ima sve više, a pojedinci zalaze i u samu akvatoriju koja pripada plaži.

Čini se da je upravo smisao vlasnika jahti, skutera ili glisera, da se što više “uparkiraju” unutar plaže kako bi bili viđeni. Po principu, šta će mi jahta, ako me niko ne vidi na njoj.

To što se time dovode u opasnost sami plivači, što okolo sve smrdi na benzin i što se kupači unezvereno okreću ne bi li sačuvali glavu od skutera koji divljaju u njihovom rejonu – kao da nikog ne interesuje, pa ni institucije koje su plaćene da brinu o bezbednosti građana.

Komunalna policija, po običaju, “nenadležno” kulira, ne osvrćući se na rizik da bude saučesnik u mogućoj tragediji.

Iste institucije ne odgovaraju ni na pitanje ko je dozvolio da se tu postavi povez za čamce (pored onolike reke) i ponton za spuštanje istih u vodu. Da li su nadležni, koji s ponosom ističu da imamo najlepšu plažu u Srbiji, imaju ikakvu predstavu koliko ove “sitnice” mogu biti opasne po kupače.

Zbog toga, bez obzira što je tokom najtoplijih dana na plažu dolazilo dnevno i do 5 hiljada plivača, posetioci imaju sve manje prostora za pravi odmor, bez straha od nesavesnih sugrađana na raznim plovilima.

Da se i ne pominje činjenica kako je plaža sve manja jer uzmiče pred glomaznim kafanskim terasama koje komercijalizuju prostor na isti način kako se to čini i u samom centru grada, u pešačkoj zoni.

Posebna priča je i tobožnji kamp, zarastao u korov i šiblje, koji se nalazi uzvodno od plaže i koji više liči na zaboravljenu divlju deponiju nego na ekološki zaštićenu zonu. Mada je počeo kao početak velikog sna Mikija Tabaska, danas je od sve te megalomanske ideje bez pokrića, malo šta ostalo.

„Kamp“ je u korovu, struje ima pa nema, đubreta na sve strane, a oni sa više para snalaze se tako što pribegavaju divljoj gradnji na ograđenim parcelama, uz prećutnu saglasnost korumpiranih pojedinaca. Veći deo splavova na vodi nije opremljen tankovima za skupljanje sanitarnog otpada, pa urin i fekalije plivaju niz vodu do hiljada kupača na “najlepšoj plaži”.

Zavod za javno zdravlje redovno opominje plivače da je voda najzagađenija upravo blizu obale, pa se ne preporučuje predugo bavljenje uz nju.

Pa gde da se pliva? U zoni gde će vam glavu otkinuti skuteri i jahte samozvane elite?

Možda je mitrovačka plaža nekome lepša i od Kopakabane, ali kad je bezbednost u pitanju, na tome nadležne institucije tek treba da porade. Kad već svoju provincijsku palanku vide kao rimsku prestonicu “vredniju i od careve kćeri”.

4 COMMENTS

  1. Kamp ispod sremovog igrališta, a i povez za čamce je teška prevara koliko mi se čini. Možda grešim, ali mislim da je to zemljište neka prethodna vlast (ako ne Prodanovićeva) izdala nekom na korišćenje u dugom periodu, a taj lik sada to rentira. Kako god, ova vlast ima i mora naći načine da reši to pitanje, jer se radi o zdravlju dece koja se kupaju u plićaku, gde je koncentracija izlivenih fekalija i goriva najveća. Eto teme za istraživačko novinarstvo. Građani imaju pravo da znaju punu istinu.

  2. Nisam cest gost na plazi, ali svaka vam cast na tekstu.
    Mi nismo ni svesni koje je bogastvo imati plazu, odnosno reku u gradu. Pitajte Rumljane i ljude iz drugih gradova, dive se mitrovici zbog reke Save. Samo mi sami to ne cenimo.

  3. Odlicno sto se neko dotakao tog divljackog zagadjenja bukom i naftom.Pomenula bih jos da smo imali prelepu plazu od koje smo napravili brdo a sad smo je jos i posuli onim sljunkom koji nimalo ne odgovara podneblju na kome se reka nalazi. Jos jedan veliki problem je sto ujutru ko dodje sa decom na plazu vikendom moze da uziva u mirisu urina jer svi kojima je to mesto za izlazak vrse nuzdu na sljunku koji zadrzava urin. Ne znam za sta se izdvojilo 12 miliona kad je pola plaze privatizovano kafanama.

  4. Kako zabraniti tim silnim jahtasima I skuterasima da se vozaju pored nasi glava na plazi kad im opstina dozvoljava da rade sta hoce zato sto su puni para… neki dan je na plazi, spasilac prolazio kroz masu camcem, poprilicno brzo, I to je u redu, zato sto je on spasilac… pa sad ako I zgazi nekog, nece mu biti nista on ce ga spasiti. Strasno kakav javasluk I niko ne reaguje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here