22 građana dobilo opremu za pokretanje biznisa na teritoriji Srema

0
1975

Oprema za pokretanje sopstvenog biznisa u ukupnoj vrednosti od 16500 evra biće dodeljena u narednim danima povratnicima po Sporazumu o Readmisiji i lokalno ugroženom stanovništu na teritoriji Sremske Mitrovice, Rume i Pećinaca.

Oprema se dodeljuje u okviru projekta Podrška za novi početak”, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ekumenske humanitarne organizacije (EHO).

Dvadesetdvoje građana, od čega četrnaest iz Sremske Mitrovice, četvoro iz Rume i isto toliko iz Pećinaca, dobili su grantove u vrednosti od 750 evra.

Ova donacija mi mnogo znači jer ću moći samostalno da radi i zarađujem i neću morati da brinem za svoju budućnost. Zajedno sa mnom radiće u perionici još nekoliko žena jer nam je ideja da uključimo i motivišemo što više drugih kako bi i one mogle da se osamostale i doprinesu svom domaćinstvu”, izjavila je Šefika Alimanović iz Sremske Mitrovice kojoj je donirana oprema za pranje kola, tepiha i nameštaja (usisivači, perač pod pritiskom i prateći pribor).

Marija Dragić projektna menadžerka GIZ navela je da je cilj GIZ-a i EHO da osnaže korisnike programa, kako bi i u budućnosti nastavili sa daljim razvijanjem biznisa.

Pored dodele opreme, svi korisnici programa radili su sa savetnikom na pisanju biznis plana, te su razvili i osnovne veštine za započinjanje sopstvenog biznisa koje će im biti korisne i u daljem radu. U saradnji sa organizacijom EHO smo ove godine podržali i 22 korisnika iz prve tri opštine donirajući im građevinski materijal sa kojim će moći da poboljšaju svoje uslove stanovanja. Sa ovim problemom ali i sa mnogim drugim problemima se najveći broj njih susreće po povratku u Srbiju a sami nažalost nemaju mogućnost da to promene. U prostorijama organizacije EHO takođe mogu dobiti i pravnu podršku ili biti informisani o drugim merama podrške koje za ovu ciljnu grupu trenutno postoje na terenu’’, navela je Dragić.

Projekat “Podrška za novi početak” podržan je u okviru GIZ Programa „Migracije za razvoj“ (PME). Program je deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Šesterikov)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here