Novinarki iz Inđije ponovo prete i sačekuju ispred njene kuće i na poslu

1
3095

Verica Marinčić, novinarka sajta Inđija kafe, napadnuta je, praćena i zastrašivana u ulici u kojoj živi i na radnom mestu.

Ona je policiji prijavila pretnje i pritiske koji su usledili posle nedavnog objavljivanja foto-vesti na Fejsbuk stranici tog sajta, a identitet osobe koja ju je napala poznat je novinarki.

Sve je počelo od te vesti, kada smo 18. juna objavili fotografiju bahato parkiranog automobila ispred jedne pekare, ovde u Inđiji“, priča Verica Marinčić.

„Vlasnik se sam prepoznao i oglasio. Pisao nam je i u inboks, pisao kako smo divni i zlatni. Kasnije me je video u gradu, dok je sedeo u jednom kafiću. Pokušao je da me polije vodom. Onda je seo na svoj motor i projurio tik pored mene, nisam sigurna da li me je zaista zakačio retrovizorom, ali osetila sam udarac po ramenu. Pratio me je. Ušao je u ulicu u kojoj živim i ispred moje kuće se zaleteo prema meni, da bi u poslednjem trenutku naglo skrenuo.“

Novinarka je pokušala da u Opštini dođe do video-snimaka incidenta, s obrazloženjem da su joj potrebni za pokretanje postupka, ali se, kako kaže, tamo nisu ni udostojili da joj odgovore.

Ona sumnja u namere lokalnih vlasti i tvrdi da je osoba koja je prati redovni svečani gost na događajima i priredbama koje organizuje inđijska opština. Prema njenim rečima, tek je u policiji naknadno saznala da je moguće da su kamere samo „fizički prisutne“ na ulicama, ali da zapravo ništa ne snimaju.

Fotografija bahatog parkiranja zbog koje je prećeno novinarki (Inđija Cafe)

U međuvremenu, isti muškarac je nastavio da uhodi inđijsku novinarku. Potražio ju je i na radnom mestu, bio je i kod koleginice da se raspita o smenama.

Podučen je, očigledno zna šta bi trebalo da uradi da bi me zastrašio. Zna gde radim, zna gde živim. Nisam sigurna kad i šta može da mi se desi“, kaže Verica Marinčić. Na kraju je slučaj prijavila policiji, napravljen je zapisnik, obaveštena je cela vertikala MUP-a i sada je, kako kaže Verica Marinčić, na redu tužilac.

Ova novinarka bila je i ranije izložena otvorenim pretnjama.

Dok iz Udruženja novinara Srbije zahtevaju da policija utvrdi sve okolnosti incidenta u kojem je vozač motora nasilničkom vožnjom ugrozio bezbednost Verice Marinčić, pravnici smatraju da je od velike važnosti da se ovakvi slučajevi prijave policiji.

Rade Đurić, pravnik i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ističe potrebu da zvanično prijavljivanje pretnji istražnim organima mora postati praksa:

Ne govorim ovde samo o poslednjem slučaju u Inđiji, već i o drugim sličnim slučajevima napada na novinare. Bez prijava, ti ljudi koji napadaju novinare nisu zapisani nigde u sistemu, oni ostaju na slobodi, i dalje predstavljaju moguću pretnju.“

Na pitanja kako novinarku zaštititi posle prijavljivanja ovog napada, on kaže da su sada na redu tužilaštvo i policija, za koju smatra da mora da povede više računa o ovakvim slučajevima.

Ovde ne mislim na klasičnu procenu bezbednosti, već prosto na stav lokalnih policajaca kojima su poznati i novinarka i osumnjičeni i znaju šta mogu da očekuju“, kaže Đurić.

Sličnu situaciju hrabra inđijska novinarka imala je i prošle godine. Naime, Portal Inđija kafe je 25. juna 2018. objavio snimak automobila koji prolazi kroz crveno svetlo. Po scenariju vrlo sličnom onome što se sada u Inđiji događa sa Vericom Marinčić, vozač tog automobila pronašao je novinarku, preprečio joj put i javno joj uputio niz pretnji i uvreda.

Nekoliko dana kasnije ponovo ju je uhodio i kružio oko nje u svom vozilu.

Svaki put kada te napadaju, to rade ispred kuće, da pokažu da znaju gde živiš i da nisi siguran nigde“, rekla je Verica Marinčić.

Već 13. jula 2018. na lokalnom portalu osvanuo je vrlo sumnjiv komentar na jedan izveštaj s koncerta. Čudno je to što je taj komentar potpisan mejl adresom upravo novinarke Verice Marinčić i to što su administratori sajta utvrdili kako je komentar poslat sa IP adrese Opštinske uprave u Inđiji.

Novinarka je tada izjavila da je šokirana zloupotrebom njenog imena i adrese.

Pored toga, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštinske uprave Verica je napadana i vređana. Na društvenim mrežama nisu prezali ni od toga da vređaju i njenu pokojnu majku.

(Cenzolovka)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here