Mali maturanti danas polagali srpski jezik

0
731

Ispitom iz srpskog jezika danas je započelo trodnevno polaganje male mature za oko 65 hiljada budućih srednjoškolaca. Ove godine, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima će biti organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih je bilo planirano.

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 1. jula, dok će konačni rezultati uslediti 5. jula. Liste želja popunjavaju se do 6. jula.

Na završnom ispitu se može osvojiti najviše 40 poena, odnosno po 13 iz maternjeg jezika i matematike i 14 na kombinovanom testu. Svaki test ima po 20 zadataka.

Mala matura ne može da se padne, što znači da nema donjeg praga da bi neko položio, ali treba imati na umu da je za upis u četvorogodišnje srednje škole potrebno najmanje 50 poena. Mitrovački đaci kažu da za njih prvi ispit nije bio težak.

Imajući u vidu skorašnja dešavanja po pitanju dojavi o bombama, iz bezbedonosnih razloga, Republička upisna komisija je smanjila broj školskih objekata, u kojima se održava završni ispit za 60 odsto, sa 1.260 na 522 škole. Preuzete su bezbedonosne mere a objekte u kojima se polagalo čuvala je policija. Sem deci i dežurnom osoblju u školama je zabranjen ulaz.

Prema uputstvima Ministarstva obrazovanja koje je dostavljeno školama, tri dana dok traje polaganje male mature nastavničko veće kao i direktori škola nisu u mogućnosti da daju izjave i komentare vezane za polaganje male mature.

Za sva tri dana testiranja važe ista pravila. Osmacima je preostalo da polažu test iz matematike, dok ih u sredu očekuje kombinovani test koji obuhvata pitanja iz istorije, geogradije, biologije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati uslediti 5.jula. Liste želja popunjavaju se do 6. jula.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(STV)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here