“Agro info karavan” boravio u Mitrovici

0
265

Agro Info Karavan, koji organizuje NALED, posetio je Sremsku Mitrovicu kako bi se poljoprivredni proizvođači i sezonski radnici upoznali sa pojednostavljenom procedurom angažovanja na sezonskim poslovima putem portala i mobilne aplikacije.

Tokom posete je bila reč o promociji veb portala www.sezonskiradnici.gov.rs i prva mobilne aplikacije za servise državne uprave, putem kojih poljoprivredni proizvođači mogu da registruju sezonske radnike za samo 5 minuta, a osim kompanija, poslodavci mogu da budu i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava. Inicijativu za pojednostavljenje ovog procesa pokrenula je grupa poljoprivrednih kompanija iz Srema, zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj 2015. godine. Nakon razmene iskustava sa zemljama u regionu, razvijen je inicijalni koncept reforme, koja je sprovedena u saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica je od samog početka primene ovog Zakona preuzela na sebe ulogu servisnog centra, kao svojevrsne spone između poljoprivrednih gazdinstava i sezonskih radnika. Primera radi, poljoprivredno gazdinstvo Branka Ostića u Manđelosu jeprimenjujući pomenuti Zakon, u prošloj godini zaposlio preko 200 radnika i time ih registrovao.“- rekla je Dušica Pavlović, direktorka Agencije.

Jelena Sajić, koordinator projekta Agro Info Karavan koji NALED sprovodi uz pomoć Nemačke razvojne saradnje, smatra da je nakon uspešno realizovane reforme kojom je uvedena elektronska prijava sezonaca, promocija na terenu ključna je za razumevanje benefita legalnog angažovanja, kako za poslodavce tako i za radnike.

Zahvaljujući ovom projektu, sezonski radnici koji sada imaju pravo na penziono i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, a takođe ne gube pravo na socijalnu pomoć ukoliko su njeni korisnici, kao ni položaj u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pojasnila je Sajić. Korist, naravno, postoji i za državu, jer, za godinu dana se u državnu kasu slilo više od 4,7 miliona evra od poreza i doprinosa.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here