Akcija ozelenjavanja Starog Šora

0
855

U Sremskoj Mitrovici ovih dana se sprovodi akcija ozelenjavanja javnih površina. Tokom prolećne sadnje, već je posađeno 300 sadnica različitih vrsta drveća, a nadležni najavljuju da će proširiti planirane aktivnosti.

Prolećna sadnja je sadnja je završena na dva kružna toka na ulazu u grad, a u Ulici Stari šor posađene su 94 sadnice javora, kuglastog jasena i japanske trešnje.

„Ovogodišnja prolećna sadnja je izuzetno obimna, veliki broj sadnica drveća je posađen u gradu, samo na kružnim tokovima je posađeno oko 300 vrsta perena, ruža i žbunova. Radila se popuna drvoreda u Parobrodskoj ulici, Vuka Karadžića i na više lokacija. Uređen je gradski park. Mislim da su stanovnici ulice Stari šor jedva dočekali sadnju drveća, rekonstruisana je 2005. godine i od tada se vapi za zelenilom. Sada su posađene 94 sadnice gde god se moglo, uglavnom je reč o vrstama javora, kuglastog jasena i japanske trešnje. Sam efekat ove sadnje nije estetski, već i zaštita od velike prašine na glavnom bulevaru, kao i leti od sunca, kada je teško šetati ovom ulicom zbog vrućina.”- objasnila je Tamara Milković koja rukovodi akcijom ozelenjavanja ispred Zelene odborničke grupe mitrovačke gradske skupštine.

“Vrednost projekta je 15 miliona dinara, od čega je Ministarstvo odobrilo 12 miliona dinara, a ostatak će sufinansirati Grad Sremska Mitrovica. Prema ovom projektu, fokus ozelenjavanja su javne površine po obodu industrijskih zona i Regionalne deponije “Srem-Mačva”, prostor od 150 hiljada kvadratnih metara, a obuhvata ulice Marka Aurelija, Rumski drum, Jarački put, zona Regionalne deponije i glavna gradska obilaznica u severnom perifernom delu. Odobrena su sredstva za nabavku 1700 sadnica različitog sortimenta, četinari, crni i beli bor, lipa, breze, vrba, jasen, javor, hrast i drugi, sadnice su od tri do pet godina, neke će se saditi jednoredno, neke u dva reda, jednostrano, dvostrano, u zavisnosti od predviđenog plana. Odobrena su i sredstva za investiciono održavanje sadnog materijala, ankerisanje, malčiranje, prihrana i hemijska zaštita drvorednih sadnica.”- rekao je zamenik gradonačelnica Petar Samardžić.

Prema njegovim rečima ideja akcije jeste da se stvori zeleni zaštitni pojas oko industrijskih zona i regionalne deponije, kao i da sam grad dobije što više zelenih površina, kako bi poneo epitet zelenog grada.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here