Amerikanci, preko moldavske kompanije, preuzimaju šidsku uljaru

0
1275

Moldavska kompanija od međunarodnog ugleda „Trans oil” novi je vlasnik fabrike ulja u Šidu pošto su pregovori o kupovini završeni, potpisan je ugovor o tome i sada se priprema dokumentacija da bi novi vlasnik bio upisan u Agenciju za privredne registre.

Viktorija grupa” je lider u otkupu i preradi ulja kod nas, dok je „Trans oil” najveći agroindustrijski holding u Moldaviji, u čijem kapitalu udeo ima i američki investicioni fond.

Većinsko vlasništvo nad „Viktorija grupom”, u čijem je sastavu „Viktorija oil”, ima „MK grupa”, koja je u julu ove godine saopštila da je okončala kupovinu 67 odsto akcija „Viktorija grupe”.

Dotadašnji akcionari Milija Babović i kompanija „Apsara” postali su tako manjinski vlasnici „Viktorija grupe”, u čijem su sastavu, osim „Viktorija oila”, i „Sojaprotein”, „Viktorija logistik”, Veterinarski zavod Subotica i Luka Bačka Palanka

Kupovinom domaće uljare, na naše tržište dolazi najveći prerađivač uljarica u Moldaviji, s kapacitetom prerade 300.000 tona suncokreta, koji poseduje i1 4 industrijskih silosa s kapacitetom skladištenja od 750.000 tona. U vlasništvu „Trans oila” su i luke, preko kojih izvozi ratarske proizvode, a kapacitet četiri lučka terminala je 2,4 miliona tona. Kompanija ima 1.650 radnika i u višegodišnjem zakupu drži 60.000 hektara oranica.

Na sajtu uljare u Šidu navodi se da je to najsavremenija uljara na Balkanu, koja godišnje preradi blizu 220.000 tona suncokreta i više od 85.000 tona soje. Proizvodnja njenog ulja „Iskon” premašuje 70 miliona litara godišnje. U najmodernijem pogonu za punjenje kapacitet je 14.000 boca na sat. Firma trenutno upošljava više od 250 radnika.

Po nekim nasjavama, namera „Trans oila” je da nakon kupovine u Srbiji pređe i na tržište Hrvatske, gde je u pregovorima s vodećom tamošnjom uljarom, Tvornicom ulja Čepin.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Z. Delić/Dnevnik.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here