Ansambl „Venac“ iz Gračanice specijalni gost SREM FOLK FEST-a

0
516

Specijalni gost ovogodišnjeg Srem Folk Festa je Profesionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice. Mitrovačka publika će moći da uživa u njihovom celovečernjem koncertu druge večeri Festivala, 12. avgusta.

U obraćanju javnosti u Turističkom info centru navedeno je da ansambl „Venac” čuva narodno nasleđe, tradiciju, kulturu i folklor sa prostora Kosova i Metohije.

Naša zemlja ima dva nacionalna ansambla, jedan je Nacionalni ansambl „Kolo”, drugi je ansambl „Venac” sa Kosova i Metohije, tako da će nam „Venac” ove godine prikazati folklorno bogatstvo, ne samo Kosova i Metohije, nego i ostatka naše zemlje, rekao je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić.

Ansambl je osnovan u Prištini od strane Ministarstva kulture Republike Srbije 1964. godine sa ciljem da istražuje, sačuva i umetnički oblikuje, a potom i prezentuje u različitim formama igračko, muzičko, pevačko i obredno nasleđe Kosova i Metohije. 

Stefan Mančić, koordinator orkestra ansambla „Venac”, otkrio je da se ansambl nakon 1999. nalazio u izbeglištvu u Nišu, na inicijativu kolektiva se već oktobra 2003. vraća na Kosovo i Metohiju u Čaglavicu nadomak Prištine, a 2008. godine još jednom seli se i to u Gračanicu, koju od tada zove svojim domom.

Kuriozitet je da imamo zaposlenog jednog dečka upravo iz Srema, iz Šida, zaposlen je stalno i živi dole, tako da i pored teške situacije i teškog života u enklavi, naši ljudi odlaze tamo i čuvaju našu tradiciju. U Gračanici, malenom mestu velikog imena gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, „Venac” sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe kako sa Kosova i Metohije tako i cele Srbije kroz igru, pesmu, muziku i običaje. Okupljamo decu, osnovano je pet dečjih ansambala, osnovan je i Omladinski ansambl u Gračanici, sa ciljem da se nastavi tradiciju očuvanja narodnih igara i pesama i već oni broje preko 300 mladih umetnika. Nama je zadovoljstvo što ćemo biti deo festivala, izvešćemo jednu paletu najvećih tradicionalnih plesova iz cele Srbije, naravno najviše sa prostora Kosovo i Metohije„, rekao je Stefan Mančić koji je rodom iz Sremske Mitrovice, gde je završio srednju školu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here