Sremskomitrovački portal

APEL SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE: Ne palite biljne ostatke!

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru, naložio je svojim organizacionim jedinicama da odmah stupe u kontakt sa komandantima štabova za vanredne situacije i inicirao održavanje hitnih sednica lokalnih štabova za vanredne situacije na kojima će članovi biti upoznati sa aktuelnom situacijom u vezi požara na otvorenom prostoru i potencijalnim opasnostima od njih.

Takođe, na sednicama će biti predložene mere i aktivnosti za zaštitu života građana i njihove imovine.

Zbog mogućnosti nastanka požara na otvorenom prostoru, Odeljenje za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje, jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost drugih ljudi. Eventualni požari mogu pričiniti veliku materijalnu štetu i na objektima u blizini požara.

Podsećamo da požari u blizini puteva ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja, jer smanjena vidljivost usled dima može prouzrokovati saobraćajne nezgode.

Na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici, u poslednje dve nedelje, pripadnici Odeljenja za vanredne situacije intervenisali su prilikom 42 požara, od kojih je 27 bilo na otvorenom prostoru. Molimo građane da u slučaju požara, što pre obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Za kršenje ovih odredbi zaprećena kazna je od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica i 10.000 dinara za fizička lica.

Odeljenje za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podnositi prekršajne prijave. Podsećamo građane da je zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, osim na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa
propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe predviđena je novčana kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Exit mobile version