BALONIMA IZNAD KRČEDINSKE ADE: Nova turistička ponuda u Sremu!

0
753

Opština Inđija na korak je da uvrsti nešto sasvim novo u svoju turističku ponudu, koja će biti jedinstvena na ovim prostorima, a to je „Srpska Kapadokija“, čija lokacija bi bila Krčedinska ada, gde je već i izveden prvi probni let balonom.

Kako kaže Milan Bogojević, direktor Turističke organizacije Inđija, koji je otišao u u zvaničnu posetu oblasti Kapadokija povodom uspostavljanja saradnje sa partnerima iz Turske i formiranja srpske verzije tamošnje ponude letenja balonom, kaže da su oni prezentovali zvanični meteorološki izveštaj, uslove koje propisuje civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije i informacije prikupljene na terenu.

Let velikim šarenim vazdušnim balonima je postao zaštitni znak ove turske regije i svi koji su to iskusili kažu da je u pitanju jedan od najboljih doživljaja koji se ne sme propustiti.

Na poznatoj turističkoj mapi Krčedinska ada, postavilo bi se dvadesetak balona za letenje, a na ovoj lokaciji već su testirani slobodan i vezani let, kako bi se na licu mesta mogle oceniti mogućnosti leta u odnosu na opšte meteorološke uslove lokaliteta i uslove tla.

Kapadokija je zakonom odredila da ne mogu podizati više od 150 balona u isto vreme, i zato su zainteresovani za nove destinacije i iskorišćavanje postojećih resursa. Ako se dogovorimo, ovo bi mogla da bude najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji već i u čitavom regionu u 2023. godini – kaže Bogojević, dodajući da oni očekuju i turske turiste kojima je Srbija veoma privlačna, zbog prirode, šuma, reka, zelenila.

Gastronomija i vinska ruta su takođe privlačne, ali ono što je adut Inđije je naša istorija isprepletena sa Osmanskim carstvom. Počevši od legende da ime Inđija nosi poreklo od reči Ićindija, što je termin za popodnevnu molitvu kod muslimana, preko najveće bitke 17. veka na ovim prostorima između Osmanskog i Svetog Rimskog carstva do očuvanih hamama u starom Slankamenu. Sve ovo govori o prisustvu Turske u srednjoj Evropi – ističe direktor TO u Inđiji Bogojević.

Naš sagovornik naglašava, da ukoliko dođe do dogovora, taj projekat bi trebalo da se realizuje od maja do septembra 2023. godine.

Pored toga, postoji u planu za sledeću sezonu i nabavka odgovarajućeg katamarana kojim bi se turisti prevozili od Krčedina do Krčedinske ade. Na ovaj način uspeli bismo u potpunosti da oblikujemo jedan zanimljiv izlet i dobijemo potpuno novi turistički proizvod – uveren je Bogojević.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here