STIDA NEMAJU! Funkcije državne – fakulteti privatni!

2
2467
foto: Shutterstock

Iako tek svršeni srednjoškolci i njihovi roditelji još nisu uspeli da se oporave od stresa zvanog upis na državni fakultet, ipak nas neprestano nešto stariji likovi, sa ozbiljnim težnjama i ambicijama što se tiče učešća u vlasti i nameštanju na ozbiljne funkcije, bombarduju informacijama o novostečenim diplomama sa raznih privatnih fakulteta.

Mada smo do dana današnjeg  bili ubeđeni da menadžerska zvanja svih onih sa preko četrdeset godina života, koji do poplave privatnih visokoškolskih intitucija nisu stekli osnovno akademsko obrazovanje (čitaj: završen Državni četvorogodišnji fakultet) treba staviti pod znak pitanja, sad više nismo sigurni u ispravnost svojih uverenja.

Šta činiti? Nismo pametni!

Budimo realni: Možda ljudi u mladosti nisu imali priliku da se školuju zbog nesrećnog detinjstva, siromaštva, trauma od učiteljice koja ih mrzi… možebiti milion razloga. A sad kad vide sve te reklame i stranačke drugare stabilno oslonjene na budžetsku kasu, kako da odole?

Ili na primer, rade u lokalnoj administraciji, javnom preduzeću ili Ustanovi koja se finansira iz budžeta, pa požele i da rukovode. Normalno, i to je ljudski.

Ono što, i pored sve nakaradnosti naprednjačkih privatno – fakultetskih kadrova, nije jasno, je to što te stvari najviše kritikuju DS-ovci, DSS-ovci i slični, pretekli u nekom od javnih preduzeća koja su im ranije bila “meka”.

Kažu kako ih brzopotezni stručnjaci iz SNS-a ugnjetavaju. A šta su oni u svoje vreme radili?

Izgleda da im sećanje nije baš jača strana, da ne napišemo baš da je ograničeno. A pamet?

Gledajući na sajtovima lokalnih samouprava po Sremu biografije raznih funcionera, oni koji su “retro” uvek bi se pre opredelili za državne kadrove nego za neke druge.

Oni koji nisu “retro”, koji nisu vaspitavani po starim YU standardima, koji su odrastali uz Pink i rijaliti programe, kojima su uzori lopovi i pevaljke (a la Arkan & Ceca), manekeni i starlete, verovatno ne mogu čudom da se načude šta će ljudima toliko obrazovanje, radno iskustvo, reference, ma bez veze…

Kad to može preko noći, o trošku građana, pa biraj, hoćeš li u Zrenjaninu masterirati, u Zaječaru diplomirati ili, pak, u Brčkom doktorirati. Samo nek je u trendu, odnosno u megatrendu. Sigurnije je. Ne može da omane.

P.S.
Ko me slučajno podseti na moje državno univerzitetsko obrazovanje stečeno u prošlom veku i prvih dvadeset godina radnog staža ozbiljno će me uvrediti!

Ima, bre, od sad da budem samo menadžerka, da budem u trendu, ma u megatrendu!

(Mirjana Novković)

2 COMMENTS

  1. Privatni fakulteti su se izrodili u mašineriju za štancovanje diploma. Znanje nije važno, pare svako jesu. Srpski političari, bez obzira na stranačko opredeljenje, ne mogu baš da se pohvale nekim visokim nivoom obrazovanja. E sad, pare imaju (nakrali), moć imaju, a na privatnim fakultetima kupuju “pamet”. Uz političare idu i novokomponovani “bizmismeni” i njhova deca, iskompleksirani roditelji, koji svoje ambicije projektuju kroz decu itd. Sve to pokrivaju privatni fakulteti. Privatni univerziteti su zlo ove države. Niko ne zna kako se akredituju, nigde master radova i disertacija na javnom uvidu, procedura izbora u zvanje. U uređenim zemljama ovakvo ponašanje privatnih univerziteta Srbije svakako bi se kvalifikovalo kao krimina. Kod nas ne, jer imaju upliv u vlast i služe vlasti, koja god da je.

  2. Privatni fakulteti su se izrodili u mašineriju za štancovanje diploma. Znanje nije važno, pare svako jesu. Srpski političari, bez obzira na stranačko opredeljenje, ne mogu baš da se pohvale nekim visokim nivoom obrazovanja. E sad, pare imaju (nakrali), moć imaju, a na privatnim fakultetima kupuju “pamet”. Uz političare idu i novokomponovani “bizmismeni” i njhova deca, iskompleksirani roditelji, koji svoje ambicije projektuju kroz decu itd. Sve to pokrivaju privatni fakulteti. Privatni univerziteti su zlo ove države. Niko ne zna kako se akredituju, nigde master radova i disertacija na javnom uvidu, procedura izbora u zvanje. U uređenim zemljama ovakvo ponašanje privatnih univerziteta Srbije svakako bi se kvalifikovalo kao kriminal. Kod nas ne, jer imaju upliv u vlast i služe vlasti, koja god da je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here