BIKOVI IZ MAČVE, SREMA I BAČKE: Krenuo izvoz za Liban, u prvom kontingentu 1.500 životinja

1
1107

Stočari sa područja Mačve, Srema i Bačke ostvariće prihode i od izvoza žive stoke u Liban, gde je prvi kontingent od 1.500 bikova u ovu zemlju krenuo prethodnog vikenda.

Milenko Đurđević, vlasnik mesne industrije “Đurđević” iz Subotišta, kaže da je dobro što se pojavilo i ovakvo tržište za stočare, te da oni očekuju da će za desetak dana krenuti još jedan kontingent od 1.500 bikova za ovu zemlju.

Jedan od farmera koji je pre tri godine krenuo s izvozom stoke u Liban je Đurđević, koji naglašava da je tada bila znatno manja kvota od 700 komada, a da je ona danas više nego duplirana.

U petak smo natovarili bikove od farmera sa područja Srema, Mačve i Bačke. Sa moje farme je 500 komada, a cena je 250 dinara kilogram žive vage. Mi koji se bavimo stočarstvom očekujemo da će se ovo tržište stabilizovati i da neće biti problema oko daljeg plasmana robe – nada se Đurđević.

Kako smatra naš sagovornik, u poslednjih nekoliko godina, govedarstvo se znatno povećalo bar kada je reč u Vojvodini, a povećanju tova junadi doprineće i nedavna odluka Vlade Srbije da se pomogne proizvođačima tovnih junadi interventnim otkupom u vrednosti od dva miliona evra.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše sa 20.000 dinara po grlu. Naravno svaka pomoć države olakšava položaj proizvođača junadi u trenutku kada je pala potražnja. Ali što je najvažnije i otvaranje novog tržišta, prvo smo imali sa Kinom zatim Turskom, dobro je da se otvaraju nova – ističe Đurđević dodajući da ima nade za oporavak ove grane.

Bikovi težine između 500 i 800 kilograma tovare se najpre u kamione, a onda u specijalne brodove u crnogorskoj luci Bar odakle kreću u ovu azijsku zemlju.

(S. Kostić)

1 COMMENT

  1. Sve prevaranti i lažija, moli se nivinar koji piše ovaj tekst da malo zaidje po osiromašenim selima i vidi obavi temu u istraživačkom novinarstvu o ceni bikova i njihovoj prodaji…
    Hvala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here