Bojanka „Pažljivko” za bezbednost dece u saobraćaju

0
252

Republička Agencija za bezbednost saobraćaja obezbedila je učenicima prvog razreda mitrovačkih osnovnih škola priručnik za bezbednost u saobraćaju, a predškolskoj deci bojanku pod nazivom „Pažljivko”. Tim povodom Osnovnu školu „Slobodan Bajić Paja” i Vrtić „Bubamara” posetio je predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović.

Nacionalna kampanja za jačanje bezbednosti dece u saobraćaju, kao maskotu ima crtanog junaka, Pažljivka. Kreiran je kao upečatljivo i umiljato lice, dobro poznaje saobraćajne propise kako bi svoje znanje preneo mlađim drugarima.

Po rečima Vladimira Pavlovića, deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju, pa su zbog toga ovakve akcije neophodne.

Deca zbog svojih specifičnih psihofizičkih osobina spadaju u grupu najranjivijih učesnika u saobraćaju i zato je jako važno da već od najranijeg perioda stiču znanja i iskustva za bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Znanja mogu da steknu i putem ovako zanimljivih i njima prilagođenih materijala, kao što je priručnik, odnosno bojanka „Pažljivko”, a naredne godine će imati priliku da steknu i iskustva na mobilnom poligonu koji će lokalna samouprava obezbediti. Poligon će posetiti sve škole kako u gradu, tako i u seoskim sredinama, otkrio je Pavlović.

Za one mlađe, pripremljena je bojanka i podeljena mališanima u Vrtiću „Bubamara”.

Deca u ovom uzrastu još uvek žive u svetu igara, crtanih junaka i bezbrižnosti, ali već znaju šta je semafor, kako radi, vaspitači su tu da im ta osnovna znanja proširuju, nadograđuju i to kroz projektne aktivnosti. Ukazuju im na pravila po pitanju bezbednog kretanja trotoarom, kretanja putem na kom nema trotoara, kretanja u koloni, prelaska ulice na pešačkim prelazima, načina na koji se ulica prelazi, vožnje bicikla, vožnje automobilom i osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, rekla je Marina Đorđević zamenica direktorice Predškolske ustanove „ Pčelica”.

Kampanja Agencije za bezbednost saobraćaja ima za cilj da korisno i poučno prenese deci, putem priručnika i bojanki, kako bi oni to prihvatili i ugradili u svoje ponašanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here