ČALMA: Dan srca obeležen zdravstvenim pregledima meštana

0
592

Pod sloganom „Budi heroj svoga srca”, u Čalmi je obeležen Svetski dan srca, u zajedničkoj akciji Gradske uprave za zdravstvo, Zavoda za javno zdravlje, Opšte bolnice, Doma zdravlja i Crvenog krsta Sremska Mitrovica, sa ciljem da se građanima ukaže na značaj preventive u očuvanju srca i krvnih sudova.

Svetski dan srca ustanovljen je dvehiljadite godine, a obeležavanje ovog datuma samo je jedan od načina da skrenemo pažnju javnosti da su bolesti naših srca preventabilne i da zajednica svih naših srca minimalnim promenama u stilu života i pravilnim načinom ponašanja, može sprečiti pojavu srčanih oboljenja ili učiniti da se ona smanje, a samim tim izbegne smrtni ishod” – rekla je dr Branka Malbašić, pom. direktora mitrovačkog ZZJZ i dodala, da po statističkim podacima za Srem, ovo su vodeće bolesti sa krajnjim smrtnim ishodom i zato su preventivni pregledi, redovno odazivanje na lekarske pozive i učešće u ovakvim akcijama od suštinske važnosti.

Akciji obeležavanja Dana srca pridružio se i dr Nikola Ivanović, spec. kardiologije Opšte bolnice Srem. Mitrovica i meštanima koji su obavili EKG pregled srca ukazao na faktore rizika za pojavu bolesti srca i savetima pomogao da se oni preduprede.

Pre svega zdravi načini života: bez cigareta, svakodnevna fizička aktivnost (ne manje od 30 minuta, pet dana u nedelji), pravilan odabir namirnica u ishrani (voće, povrće, zeleniš, riba..), izbegavanje jakih začina i previše masnoća – samo su prvi koraci kojim ćemo izbeći odlazak kod lekara, a koje svako može da preduzme i tako sačuva zdravlje” – reči su dr Ivanovića, koji je naglasio i činjenicu da redovno treba da se kontrolišu i svi oni koji imaju genetsku predispoziciju za razvijanje šećerne bolesti i hipertenzije, a oni koji ih već imaju redovno uzimaju propisanu terapiju, jer podatak da u našoj populaciji oko 10% pacijenata ima dijabetes, 50% hipertenziju, a 40-50% ima povišenu vrednost masnoća u krvi, svakako upozorava na ozbiljnost.

Zahvaljujući pomoći Mesne zajednice Čalma i zaposlenima u zdravstvenoj ambulanti, Dan srca u Čalmi odlično je organizovan i u akciji koja je trajala od 8 do 11 sati, 54 meštanina obavilo je opšte internističke preglede, dok je kod njih 22 urađen i EKG.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here