Darija Kisić Tepavčević posetila Industriju mesa „Nedeljković“ u Šašincima

1
3652

Industrija mesa “Nedeljković” iz Šašinaca juče je ugostila ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević, koja je u pratnji mitrovačke gradonačelnice Svetlane Milovanović obišla ovu kompaniju.

Razlog posete bio je početak isplate prvog dela novčane naknade za decembar za kandidate koji su uključeni u program „Moja prva plata”, a kompanija “Nedeljković” je preko ovog programa zaposlila četvoro mladih.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević program „Moja prva plata“ vidi kao meru kojom je naša država u uslovima pandemije uspela, ne samo da očuva radna mesta, već i da zaposli 8.500 mladih.

U Industriji mesa „Nedeljković“, na licu mesta možemo da vidimo da su poslodavci bili izuzetno ažurni i ovaj program iskoristili da zaposle mlada lica koja će im pomoći da još bolje rade svoj posao. Ova firma je zaposlila četiri mlada čoveka, koja su za ovih mesec dana stekla značajno radno iskustvo. Želimo im da ostanu na ovom radnom mestu, i tu pronađu svoj životni i radni put.”- navela je ministarka.

Podsećanja radi, Nacionalna služba za zapošljavanje je u avgustu ove godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih, za koji je interesovanje pokazao veliki broj poslodavaca i dodala da je većina ugovora do sada potpisana. Sredstva opredeljena za ovaj program i isplatu zarada iznose dve milijarde dinara, a u toku ove godine u vrednosti od 110 miliona dinara.

Ukupno imamo 80 mladih zaposlenih na području grada, a nadam se da će se taj broj i povećati. Ono što je ovde dobro je to da će mladi ljudi, pogotovo oni ispod 30 godina, na ovaj način steći svoju prvu šansu za posao, pogotovo ako nemaju iskustva, a sa druge strane poslodavci će dobiti kadar koji im je deficitaran.”- rekla je gradonačelnica Milovanović.

„Trudimo se da u našem selu ostane dosta mladih ljudi. Međutim, kao i dosta poslodavaca u našoj zemlji, suočavamo se sa problemom nedostatka zaposlenih. To na sve načine pokušavamo da prevaziđemo, a pomaže nam NSZ, koja je izuzetno angažovana oko toga. Pratili smo ih, i oni nas, u programima stručne prakse, a koristimo i njihove usluge posredovanja u zapošljavanju. Programom „Moja prva plata” smo prezadovoljni. Napravili smo neku vrstu kompenzacije sa NSZ i državom, gde oni plaćaju naše kandidate, a mi im pružamo znanje i iskustvo kako bismo ih osposobili za njihov posao. Cilj nam je da ostanu u našoj kompaniji, ali nas i preporuče drugim mladim ljudima.”- objasnila je Tatjana Nedeljković u ime kompanije „Nedeljković” u Šašincima dodajući da ovo preduzeće postoji već 30 godina.

Marijana Grabić direktorka mitrovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje rekla je da je do sada potpisano 180 ugovora, 172 lica su uključena u kompanije iz privatnog sektora i osam u javnom sektoru.

Teritorija Srema je pokazala da postoji veliko interesovanje privrednog sektora za ovaj program. Dokaz za to je otvorenih 816 pozicija za mlade do 30 godina. Možemo da se pohvalimo činjenicom da su naši poslodavci angaživali ne samo lica iz Sremske Mitrovice, Rume, Stare Pazove i Inđije, već i iz drugih krajeva Srbije koji su se doselili zbog ovog programa. Interesovanje mladih je mnogo veće za kompanije iz privatnog sektora nego iz javnog i nadam se da će mladi koji su, kako u kompaniji Nedeljković, tako i drugim privatnim firmama počeli ovaj program, steći dovoljno radnog iskustva da unaprede svoje veštine i znanje. Najviše me raduje što i lica sa završenim fakultetom sada mogu da steknu novo znanje i da dođu do svog prvog posla”, dodala je Grabić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here