Divlje deponije – problem mitrovačkih sela!

0
976

Iako je, po rečima nadležnih, ovogodišnji lokalni gradski budžet od oko tri milijarde dinara, podrazumevao ravnomerna ulaganja kako u urbanu sredinu, tako i sela mitrovačke opštine – žitelji ruralnih sredina smatraju da se nedovoljno ulaže u rešavanje problema deponija po obodima govoto svih mesta.

Meštani, s pravom, zahtevaju da se čiste deponije, ali ipak, na pitanje ko pravi smeće, oni potvrđuju da su sami krivi, jer smeće bacaju u prikolicu, koju posle zakače na kola i odvezu na deponiju.

Upravo zbog nesavesnog ponašanja građana, možemo svakih mesec dana da uklanjamo deponije – tvrdi gradonačelnik Vladimir Sanader i dodaje da je jedino rešenje promena navika građana.

Problem animalnog otpada je isti kao i kad su divlje deponije u pitanju. Često se uginule svinje bacaju po kanalima. Lokalna samouprava namerava da taj problem pokuša rešiti uvođenjem transfernih stanica sa kontejnerima gde će meštani imati mesto za odlaganje uginule stoke.

To je projekat na kojem radimo, jer je to problem u svim selima. Nemamo kafileriju, a zakonom je zabranjeno otvaranje novih stočnih jama, te su mesta u kojima ne postoje stare jame u velikom problemu, jer nemaju gde da odlože uginule životinje, već ih zakopavaju u zemlju – ističe gradonačelnik Sanader.

Svakim danom ovaj problem sve više dolazi do izražaja, jer je počeo jači tov svinja, nego pre pet, šest ili deset godina, te se više ljudi bavi stočarstvom, samim tim ima i više otpada.

Zbog toga, stiče se utisak da je situacija na terenu alarmantna, i zahteva energično i brzo rešavanje problema.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here