DIVOŠ: Odata pošta poginulim u Drugom svetskom ratu

0
341

Polaganjem venaca na spomen obeležje u centru Divoša meštani ovog mesta odali su poštu poginulim u Drugom svetskom ratu i žrtvama logora u Jasenovcu.

Rohalj baze u blizini Divoša bile su u vreme Drugog svetskog rata komanda partizana za ceo Srem, a tu je bila i jedina slobodna teritorija u našem regionu.

„Okupili smo se danas, kao i svake godine da obeležimo stradanje žrtava fašističkog terora u Drugom svetskom ratu. Pre 79 godina, narod je krenuo u Narodnooslobodilačku borbu i bilo je mnogo žrtava. Meštani sela Divoša dali su mnogo žrtava, skoro svaki četvrti stanovnik sela učestvovao u ovoj Narodnooslobodilačkoj borbi i mi se svake godine s ponosom sećamo tih našeg boraca, junaka koji su dali život za našu slobodu.”- rekao je Stefan Zoranović predsednik Mesne zajednice Divoš.

„Na današnji dan u Divošu je bio masovni odlazak Divošana u partizane. Odlazili su u partizane sa Rohalj baza koje se nalaze u blizini sela. Gde god je vladao rat, teror nad stanovništvom i ostalo, nad Rohalj bazama se vijorila zastava oslobode, to je bila slobodna teritorija. Mi Divošani, potomci poštujemo tradiciju i dan kada je osnovan Fruškogorski partizanski odred 1942. godine.”- rekla je Zorica Sakač predsednica Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata iz Divoša.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here