Do kraja godine POČETAK REKONSTRUKCIJE mitrovačke Opšte bolnice

0
507

Rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici trebalo bi da počne do kraja godine, a ceo posao koji će se finansirati preko Kancelarije za javna ulaganja iznosiće oko 45 miliona evra.

Novim projektom koji će se realizovati u nekoliko faza, a koji je finansirao Grad Sremska Mitrovica, zdravstveni kompleks biće proširen sa 22.000 metara kvadratnih na blizu 40.000 kvadratnih metara

U okviru njega rekonstruisaće se hirurški blok, porodilište, ginekologija, kao i interno, dok će stara zgrada bolnice koja datira iz 1826. godine, postati administrativni deo ove zdravstvene ustanove. Kako kaže primarijus doktor Dragan Malobabić, v.d. direktora Opšte bolnice, tokom ovih radova zdravstvena ustanova funkcionisaće normalno.

Uprkos svim ulaganjima pojedini objekti u bolničkom krugu su dotrajali i zahtevaju obnovu, jer su građeni u različitim periodima tokom dva veka. Najstarija zgrada bolnice datira iz vremena Austrougarske, koju su zidali austrougarski vojnici, a najmlađa je sazidana pre 26 godina.

Prvu fazu će činiti izmeštanje odeljenja iz najstarijeg objekta. U njemu se nalazi odeljenje internog koje ima 106 postelja, tu je neurologija kao i dve intenzivne nege – kardiološka i neurološka, ali i odeljenje za negu teških pacijenata. Ta zgrada će prva biti napuštena i u nju će biti useljeni administracija i računovodstvo bolnice – govori dr Malobabić.

Nakon rušenja dva montažna objekta i jedne zgrade od čvrstog materijala, na tom mestu izgradiće se zgrada sličnih gabarita, u kojoj će biti smeštena najveća služba bolnice, a to je služba interne medicine. U zgradi u kojoj je porodilište, dodaće se jedan objekat i u njemu će biti nova porođajna sala kao i jedna operaciona. Porodilište, dečje odeljenje i ginekologija dobiće sasvim novi izgled nakon rekonstrukcije, a sve sobe u porodilištu biće dvokrevetne sa toaletima.

Svim našim sugrađankama pružićemo smeštaj koji će biti po kvalitetu isti kao i kod njihovih kuća – kaže dr Malobabić, dodajući da je u planu da se dozida jedan objekat koji će pripadati Domu zdravlja, a to je Hitna pomoć, koja se sada nalazi u Dispanzeru na Savi.

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici jedina je bolnica u Sremskom okrugu. Sa 325.000 osiguranika nalazi se na četvrtom mestu po broju osiguranih lica u Srbiji. Zdravstvenu pomoć pruža i 60.000 interno proteranih i raseljenih lica, 7.000 migranata i oko 2.000 osuđenika. Bolnica ima 513 kreveta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here