Dobri rezultati DUALNOG OBRAZOVANJA u Mitrovici

0
283

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić, posetila je juče Sremsku Mitrovicu želeći da se upozna sa procesom dualnog obrazovanja koji je zaživeo u srednjim školama na području grada.

Sastanku sa gošćom prisustvovali su svi direktori srednjih škola u Sremskom okrugu.

”Grad Sremska Mitrovica odnosno srednje škole u našem gradu su u sistemu dualnog obrazovanja od samih početaka njegovog uvođenja u nastavu. Od naših 5 srednjih škola koje postoje na teritoriji grada, 3 škole su u sistemu dualnog obrazovanja. To su Srednja tehnička škola, Prehrambeno šumarska i hemijska škola i Ekonomska škola.”- rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović tokom posete, dodajući:

“Značaj dualnog obrazovanja ne treba posebno isticati, jer naš grad se poslednjih godina ubrzano razvija, u njemu imamo oko 20 domaćih i stranih investitora koji su zainteresovani ovde da rade i ostvaruju prihode. Na taj način je smanjena stopa nezaposlenosti na nešto niže od 4%. Sa druge strane pojavio se problem u kadru, prethodni sistem obrazovanja nije mogao da isprati. U dualnom obrazovanju je naša prilika da uskladimo školske smerove i privredu u gradu. Ovaj sistem ne obuhvata samo teorijsko učenje nego i praksu u određenim preduzećima.” rekla je gradonačelnica.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja istakla je važnost dualnog obrazovanja.

„Za četiri godine imamo 10.000 učenika koji su se dobrovoljno opredelili za ovaj model, imamo oko 900 kompanija koje su u procesu akreditacije i preko 120 škola. Ako govorimo o jednom modelu koji donosi ono što je potrebno za 21 vek a to je razvijenost komeptencije odnosno sublimacija znanja, veština, sposobnosti i stavova da bi mladi ljudi bili odmah zapošljavani nakon željenog nivoa školovanja, to govori o tome da su svi mladi iz ovog regiona i Sremskog okruga prepoznali ovaj model realizacije rada. Sremska Mitrovica je domaćin čitavog Sremskog okruga, za nas je jako bitno da u velikim gradovima okupljamo, da svima damo značaj i da sa svima porazgovaramo šta je to što možemo da unapredimo.“- rekla je pomoćnica ministra Grujić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here