Dodeljena priznanja povodom Dana Sremskih Karlovaca

0
316

Ovogodišnjim laureatima uručena su u svečanoj sali karlovačkog Magistrata najviša opštinska priznanja povodom Dana Sremskih Karlovaca. Zbog pandemije koronavirusa i konstituisanja lokalne vlasti dodala je pomerena za Aranđelovdan, slavu Sremskih Karlovaca.

Povelje su po odluci karlovačkog parlamenta za ovu godinu otišle u ruke nekadašnjem rektoru Karlovačke bogoslovije protojereju-stavroforu Jovanu Petkoviću, Komesarijatu za izbeglice i migracije, direktoru novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdanu Živanoviću, rukovodiocu opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Nadi Ostojić Agbabi, a zahvalnica novinarki Jugović radija Snežani Janić.

Kako je u obrazloženju skupštinske odluke navedeno, Jovanu Petkoviću povelja je dodeljena za afirmaciju mira i ljubavi među ljudima, vođenje srpskog naroda svetosavskim putem, humanitarni rad, kao i nesebičan doprinos u radu Karlovačke bogoslovije. Komesarijat za izbeglice i migracije ove godine dobitnik je povelje za profesionalni pristup izgradnji stanova namenjenih izbeglim na teritoriji opštine i stručnoj pomoći oko njihovog zbrinjavanja. To priznanje danas je primio pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov.

Nadi Ostojić Agbabi povelja je pripala za višedecenijski pregalački rad i pomoć ljudima u najtežim životnim situacijama i dugogodišnji humanitarni rad u Sremskim Karlovcima. Za profesionalno, velikodušno i požrtvovano angažovanje tokom pandemije kovida -19 lokalni parlament je doneo odluku da se povelja ove godine dodeli spec. dr Bogdanu Živanoviću. Zahvalnica kao priznanje za ostvarenja u toku godine pripala je Snežani Janić za humanitarni rad i promociju opštine.

Obraćajući se laureatima i gostima, predsednik Skupštine opštine Sremski Karlovci Boban Petković je istakao da Sremski Karlovci imaju dugu tradiciju nagrađivanja onih koji su zadužili ovo mesto. Tako je, rekao je on, još davne 1873. godine Varoški savet za počasne članove komuniteta – slobodne vojničke varoši – proglasio generale Lazara Mamulu i Petra Bigu jer njihovom „mudrom vojevanju ima zahvaliti što su Karlovci u krvavoj godini 1848. od izvesne propasti sačuvani“.

Od tada je prošlo gotovo vek i po, a mi se, kao Opština, još uvek trudimo da nagradama, koje dodeljujemo pojedincima i ustanovama, iskažemo svoju zahvalnost za njihova dobra dela učinjena drugima –rekao je Petković. – Tako danas odajemo priznanje ličnostima iza kojih se nalaze godine, decenije, plemenitog i velikodušnog rada za druge ljude. To je vreme posvećeno brizi za sirote, bolesne, prognane, nesrećne, neuke… Sve je to rađeno s puno ljubavi i odgovornosti, kako nečiji život ne bi prošao uzalud, već da bi mu se pomoglo da stane na noge i od tog života uradi nešto korisno. Neizmerna mi je čast što pred sobom vidim ove izuzetne ljude, dobre ljude, one uz koje se reč Čovek piše velikim početnim slovom.

Zahvaljujući se na dodeljenom priznanju Nada Ostojić Agbaba je rekla da se u životu i radu uvek pridržavala pravila da treba drugima pomoći i pružiti ruku kada im je najpotrebnije.

Četvrt veka u profesionalnoj karijeri sam posvetila jednoj misiji, koja je veća od mene same i u kojoj sam samo jedna karika u lancu – kazala je Nada Ostojić Agbaba. – Biti izbeglica je strašno. Smatrala sam i uvek ću tako misliti da su ovi ljudi koje smo pravno nazvali izbeglicama, zapravo ponovni početnici u životu i da im moram pružiti ruku. Ovo priznanje doživljavam ne samo kao svoju nagradu, nego kao priznanje celom sistmu na čelu sa Komesarijatom i Pokrajinskim fondom za izbeglice.

Humanitarni rad je i u slučaju Snežane Janić okosnica priznanja koje primila.

Humanost nema rok trajanja – naglasila je Snežana Janić. – Pomoć je potrebna čak i nekim, nama vrlo blikim ljudima, koji nemaju hrabrost da to kažu naglas. Kada gledate , potrudite se i da vidite te ljude , i da delujete. Pomozite, gde god je pomoć potrebna, jer možda baš vi nekom vratite osmeh na lice.

tekst: Zorica Milosavljević / foto: Đorđe Radivojević

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here