Dodelom plaketa obeležen SVETSKI DAN dobrovoljnih davalaca krvi

0
912

Svečanom dodelom plaketa, u mitrovačkoj Gradskoj kući obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se, po odluci Svetske zdravstvene organizacije, od 14. juna 2005. godine, u znak sećanja na dan kada je rođen austrijski biolog dr Karl Landšajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće ABO sistema krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svake godine iskoristimo ovaj datum da dodelom priznanja Crvenog krsta Srbije dobrovoljnim davaocima krvi na simboličan način ukažemo poštovanje za njihovu humanost. Naši Mitrovčani, sugrađani, dobrovoljni davaoci krvi tokom prošle godine koja je bila obeležena pandemijom koronavirusa, u specifičnim uslovima odazvali su se na sve redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Bile su organzovane 33 redovne i tri vanredne akcije. Svojim odazivanjem, prikupljanjem i darivanjem krvi prikupljanjem potrebnih količina krvi učinili su da Sremska Mitrovica tokom prošle godine bude jedna od retkih sredina gde nije zabeležen pad dobrovoljnom davalaštvu krvi. Prikupljeno je 2094 jedinice što čini 2,64% u odnosu na ukupan broj sugrađana.”- rekla je Tatjana Jovančević sekretar mitrovačke organizacije Crvenog krsta.

Značaj obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi jeste da se pozovu pojedinci da postanu spasioci drugih tako što će dobrovoljno dati krv. Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola stare od 18 do 65 godina mogu dati krv, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here