Dom zdravlja postavio dodatnu ambulantu ispred Školskog dispanzera

0
730

Zbog povećanog broja pregleda školaraca, uglavnom sa respiratornim infekcijama, ispred Kovid ambulante kod Školskog dispanzera, postavljen je privremeni montažni objekat.

Zbog povećanog broja pacijenata školskog uzrasta, broj ekipa lekara i sestara povećan je na tri. Školski dispanzer radi od 7 do 20 sati i sve  ove ambulante su istog ranga i obavljaju iste preglede.

Ovo je vreme respiratornih infekcija, pogotovu kod dece, došli su sa otvorenih prostora u zatvoren prostor, u učionice bliži je kontakt, veći je broj kontakata i samim tim i respiratorne infekcije se brže šire. Nisu sve kovid, ima i drugih virusnih infekcija. Delta soj je karakterističan po tome da se brzo širi i manja količina virusa je potrebna da bi se izazvala infekcija ali kažem i svi koji se testiraju i budu pozitivni ne moraju da imaju infekciju, odosno ne moraju da razvijaju bolest, zaraženi su ali ne moraju biti bolesni”, objasnio je situaciju dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja.

Kako saznajemo, među pregledanim ima i dece pozitivne na virus kovid 19, a klinička slika je najčešće blaga.

 „Nisu sva deca kovid pozitivna, nego je sad vreme kada je na početku školske godine uvek veći broj dece koja imaju te simptome. Klinička slika je najčešće blaga, oni imaju ili blago povišenu telesnu temperaturu ili slabost i malaksalost, nisu teže kliničke slike kod dece ali opet kad je veliki broj zaraženih, može da se javi i teža klinička slika. Školska deca od 7 do 18 godina dolaze u obe ove prostorije podjednako, medicinski kontejner postavljen na parkingu kod mitrovačke bolnice i prostorije unutar Školskog dispanzera su istog ranga. Testiranje se radi i u jednoj i drugoj ambulanti, tu se vadi krv i dalje se dijagnostikuje.”- rekao je dr Elhag.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here