DR ADIL ELHAG: Dijabetes ne može da čeka kraj pandemije!

0
1263

Pre 100 godina stvoren je insulin, bez koga se život mnogih osoba sa dijabetesom ne može zamisliti, a pre 30 godina prvi put je širom sveta obeležen 14. novembar – dan koji su Ujedinjene nacije proglasile Svetskim danom borbe protiv dijabetesa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, Srbija sa oko 770.000 osoba sa dijabetesom, nažalost, spada u grupu zemalja sa visokom stopom obolelih. U proseku svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji čak svaka osma.

Znamo da je pandemija Covid-19 opteretila zdravstveni sistem i da zbog toga mnoge osobe sa dijabetesom nisu bile u mogućnosti da redovno odlaze na kontrole, iako su svesni činjenice da su rizična grupa. Međutim, pokazalo se da su upravo redovni pregledi ključni – oboleli sa dobrom regulacijom šećera bili su manje podložni virusu ili su se bar lakše izborili s njim.

Oboleli od tipa 2 šećerne bolesti trebalo bi da se kontrolišu jednom u šest meseci. Kako ovaj tip prate i brojne komplikacije vezane za kardiovaskularni sistem, oči, neurološki sistem i bubrege, pregledi u cilju otkrivanja tih bolesti trebalo bi da budu sprovedeni po uspostavljanju dijagnoze dijabetesa, a potom i jednom godišnje.

Poseban značaj u okviru pristupa dijabetološkoj zaštiti za nas imaju savetovališta. Mnogima od obolelih savetovališta su promenila odnos prema bolesti i poboljšala kvalitet života.

U okviru našeg Doma zdravlja, u Dispanzeru na Savi, pacijenti su svakodnevno u prilici da posete Savetovalište za dijabetes i da na jednom mestu u razgovoru sa lekarom i medicinskom sestrom odmah dobiju korekcije terapije, savete u ishrani, kao i uputstva kako da iz svojih pomagala izvuku najviše.

Ono što je bitno napomenuti, za dolazak u Savetovalište za dijabetes nije potreban uput niti zakazivanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Dr Adil Elhag*

*autor članka je direktor Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here