Sremskomitrovački portal

Dragan iz Salaša Noćajskog najpoznatiji je i najviše nagrađivani odgajivač paunova u Srbiji

Rajske ptice iz Mačve, žive ili preparirane, lepotom, bojama i naročito repom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog, kod Sremske Mitrovice, najpoznatiji je i najviše nagrađivani odgajivač paunova u Srbiji. Lepota rajskih ptica ga je opčinila pre petnaestak godina pa je nabavio jedan par, a onda je ljubav polako prerasla u mali biznis.

Samo za jednim indijskim plavim paunom Dragan ne žali i od njega se ne razdvaja pošto ga je preparirao nakon što je uginuo. Lepotan koji je njegov ponos svojim repom od tri metra u prečniku i fluorescentnim okcima na njemu nekada je osvajao mlade paunice, a sada krasi dnevni boravak u njegovoj kući.

On je kapitalac iz moje odgajivačnice. Bio je star oko 13 godina, pa prepostavljam da je uginuo od starosti, a možda je kljucnuo i neko parče metala, ekser ili žicu. Kako god, ovako prepariran ostaje uz mene dok sam živ jer nema tih para za koje bih ga prodao – dodaje Dragan.

Prelepi paun je Draganov „zaštitni znak“ i kada često gostuje na televizijama, nosi ga sa sobom i na sajmove ukrasnih ptica i sitnih životinja, a do sada je imao i nekoliko „uloga“ pred kamerama.

Rajske ptice iz Mačve, žive ili preparirane, lepotom, bojama i naročito repom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

foto: Dragan Grujić

Uzgoj paunova i drugih ukrasnih ptica i sitnih životinja sve češće je unosan biznis u kojem se ulaganja relativno brzo vraćaju.

Prodaju se jaja i mlade životinje, a paunovi, na primer, dobijaju na ceni ako su stariji i imaju veći raspon repa.

Takvi mogu da se prodaju i za 700 evra, kao i beli koji su od svih najskuplji jer ih je teško odgajiti, dok preparirani imaju cenu od 300 do 500 evra.

Telegraf

Exit mobile version