Drobilica za reciklažu otpada na Regionalnoj deponiji “Srem-Mačva”

0
569

Na Regionalnoj deponiji „Srem – Mačva”, demonstriran je rad mobilne dobilice otpada (tzv. šredera) nemačke firme Eggersmann, namenjenog za rad na regionalnim i divljim deponijama.

Postrojenje za tretman kabastog otpada je čistač deponija i gutač betona. Sav otpad se usitnjava i pretvara u frakciju, proizvod koji se može postavljati kao podloga za puteve, nasipati na atarske puteve, a drvena frakcija i veći deo kućnog otpada, može postati energent za bio-gas postrojenje (struja, toplotna energija).

Nabavkom jedne ovakve mašine rešilo bi se pitanje deponovanja čvrstog otpada, naročito sa građevinskih deponija.

Mašina koja služi za manipulaciju otpadom posebno je značajna za otpade i deponije koje imaju više frakcija i vrste otpada, počevši od građevinskog, pa do o drvenog otpada. Sama ova mašina omogućava veći vek rada deponije, kao i uklanjanje divljih deponija. Na samoj mašini postoji nož koji može da se koriguje i da služi za usitnjavanje drvenog otpada i dobijanje peleta i briketa. Takođe pored građevinskog otpada, usitnjavanje omogućava da vršimo nasipanje na atarskim putevima u selima.  Sledećeg meseca stiže nam nova, veća, jača mašina u odnosu na ovu i nadamo se da ćemo imati prilike da odemo na neku od divljih deponija da vidite kako vrši otklanjanje te iste deponije ”, rekao je prilikom demonstracije rada mašine načelnik Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dražen Riđošić.

Kako saznajemo od Srbislava Petkovića, predstavnika investicionog fonda iz Nemačke, ovo je prvi put da se ovakve demonstracije rada organizuju, a Fon je spreman da sufinansira isključivo mašine za reciklažu.

Ujedno mašine prate i projekti gde ćemo, ako se opštini i gradu to dopadne, platiti i konkurisati za sredstva Evropske unije. Fond sa 70% sufinansira sredstva za nabavku mašine. Ovakve mašine su veoma značajne zato što smanjuju uopšte obim regionalne deponije. Najbitniji je u svemu ekološki momenat”, dodao je na kraju Petković.

(SMP)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here