Država će od 2020. godine popisivati ko vam šalje novac iz inostranstva

4
4160

Ime svakoga ko šalje novac iz Srbije, bilo da je primalac u zemlji ili inostranstvu i svakoga kome pare stižu, od 1. juna 2020. godine naći će se u Jedinstvenom registru korisnika novčane doznake.

Njegovo uvođenje predviđeno je izmenama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je u skupštinskoj proceduri, pišu “Večernje novosti”.

Doznake se u javnosti uglavnom vezuju za prilive iz dijaspore i to najčešće iz Nemačke i drugih evropskih država gde radi najviše naših ljudi, a koji novac šalju rođacima u Srbiji.

Biće “popisani” i građani koji su, za prvih osam meseci ove godine, iz inostranstva primili ukupno 2,29 milijardi evra na ime penzija, socijalnih primanja, radničkih doznaka, kao pomoći i poklona iz inostranstva. Registar će voditi Narodna banka Srbije, a podaci iz njega neće biti javno dostupni.

Osnovni cilj uspostavljanja registra je unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje pranja novca u vezi sa izvršenjem platnih transakcija.

U Narodnoj banci ističu da će se na podatke iz registra primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

4 COMMENTS

  1. Moze NBS da se slika! Prvo da se utvrdi koliko duguju Miskovic i ekipa. Do tada i milion ako dobijem je moja stvar. Hvataju za sicu a velikima ne smeju nista! Prvo zatvor za utaje od miljijardi i miljijardi eur pa se onda hvatajte za 50,100,200 eur pomoci od preko. Te informacije ne smeju biti javno dostupne. Sta koga zanima koliko mi ko pomaze i kako da znam da mi nece upasri u kucu za 50 eur i izvrsiti pljacku, ubistvo i slicno?

  2. Ovo su smislili nebili se neko bogatio na tudjoj grbači… Samo gledaju kako uvesti i smialiti novi zakon i nove gluposti radi pljackanja na legalan nacin. Ko je ovo izmislio njega treba u zatvor…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here