KORONA VIRUS odlaže izgradnju fabrike aviomotora u Novoj Pazovi

0
608

Nemačka kompanija za izradu avionskih motora MTU, odlaže svoje aktivnosti u Srbiji za šest meseci, zbog globalne pandemije korona virusa.

“Još je rano da pričamo o tome kako će naša razna postrojenja i planovi za širenje biti pogođeni pandemijom. Ipak, još tokom početka COVID-19 krize komunicirali smo sa Vladom Srbije i obavestili ih da očekujemo kasnije pokretanje poslovanja u vašoj zemlji, što znači pomeranje početka rada postrojenja najmanje za šest meseci od početno određenog datuma na koji smo računali a to je sredina 2022. godine”, izjavio je direktor te kompanije Rajner Vinkler.

Kao glavno obrazloženje navodi se loše stanje na tržištu, jer njihovi poslovi izključivo zavise od aviosaobraćaja, koji je trenutno smanjen.

Dodao je i da “svi drugi parametri projekta za fabriku u Srbiji ostaju“.

MTU se bavi održavanjem, popravkom i remontom vazduhoplovnih motora, a svoje planove MTU je svoje planove za Srbiju najavio u maju prošle godine. Zbog globalne pandemije planira da smanji broj zaposlenih u svojim fabrikama u Nemačkoj i u svetu, jer je avio-sabraćaj, od koga zavisi njeno poslovanje, u velikoj krizi.

MTU Maintenenace Serbia, lokalna podružnica u Srbiji, za svoje postrojenje u izabrala je lokaciju u Novoj Pazovi. 

Država joj je poklonila zemljište vredno 6,25 miliona evra, a ranije je najavljeno još 14,6 miliona evra iz budžeta Srbije. Nacrtom ugovora kompanija se obavezala da u objekat izgradi uloži ne manje od 100.900.000 evra do kraja 2025. 

Pored toga, obavezala se da zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.

(Nova Ekonomija)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here