Evo koja mesta u Sremu OBAVEZNO TREBA OBIĆI

0
1623

Srem je geografski region u Panonskoj niziji između reke Dunav, na severu i istoku i reke Save do ušća u Dunav, na jugu. Srem je najvećim delom ravničarska nizija sa prosečnom nadmorskom visinom 70-80m, koja raste idući od Save na jugu, do Dunava na severu. U Sremu možete obići najfascinantnija mesta kakvih nema nigde na celom svetu. Pored elegantnih gradova i ušuškanih sela, Srem krasi opipljiva istorija, jedinstveni pejzaži, lepi i hranljivi zalogaji i preukusna vina.

Iako nije lako pobrojati sve lepote ovog regiona, ipak se može izdvojiti nekoliko koje vredi posetiti i obići, bilo da živimo u njemu ili ne.

Otkrijte rimsku istoriju u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica je nekada bila mesto odmora i života rimskih careva i velikodostojnika, a danas je šarmantan gradić, toliko voljen da je dobio nadimak slavna majka gradova. Ljubitelji rimske istorije oduševiće se gradom koji se nekada zvao i Sirmijum.

Nacionalni park Fruška gora

Planinu prekriva gusta šuma, stogodišnji hrast i breza, kao i lipa, drvo sveto i omiljeno kod slovenskih naroda. Najviši vrh Fruške gore je Crveni Čot visine 539 metara. Ova planina kao da je iznikla iz kultivisane vojvođanske ravnice. Pruža mnogo mogućnosti za pešačke i biciklističke ture sa puno zanimljivih staza.

Ukoliko želite da idete na laganu pešačku turu preporučujemo kružnu pešačku turu sa Iriškog venca – manastir Staro Hopovo – manastir Novo Hopovo. Blage padine, stoletne šume, čuveni vinogradi i brojni manastiri glavne su karakteristike ove prelepe planine.

Postoje živopisni manastiri u kojima, u večnom miru Božijem, leže mošti velikih srpskih svetitelja. Zbog njih, drugi naziv za Frušku goru je Sveta Gora ili srpski Atos. Ovi manastiri su rasuti kao biseri po obroncima Fruške gore, 16 pravoslavnih manastira podignutih krajem XV i tokom XVI veka.

Oni predstavljaju simbol lepote, duhovnog zdravlja, istrajnosti i pobedu religije nad vremenom. Neki od njih su Novo Hopovo, Staro Hopovo, Krušedol, Petkovica, Remeta, Jazak…

Sremski Karlovci

U podnožju Fruške gore nalazi se još jedno mesto, satkano od starih uspomena i iskušenja. Ovaj gradić ima u svojoj okolini široki Dunav, bogate vinograde, neobične stare građevine i spomenike kulture. U Sremskim Karlovcima se nalazi i Saborna crkva posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku moreplovaca, putnika i dece.

Sremski Karlovci su puni iskušenja. Treba znati odoleti sremskokarlovačkom medu i svetskom poznatom vinu – bermet. Ovo vino ima misteriozni ukus, a tajna je u različitim biljkama i začinima.

Ovaj gradić čuva uspomenu na velikog srpskog pesnika i njegovu ogromnu ljubav prema Mini Karadžić.

Znamenitosti u Sremskim Karlovcima: Pravoslavna crkva Svetog Nikole, Katolička župna crkva, Patrijaršijski dvor, čuvena gimnazija iz XVIII veka i Trg Branka Radičevića.

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava, na desnoj obali Dunava, mesto raznih susreta, sastanaka, druženja, piknika, izlazaka, najlepših svitanja, i još puno toga, a i mesto na kojem se može učiti istorija Petrovaradina i Novog Sada. Tvrđava kakvu je danas znamo gradila je Austrijska carevina punih 88. godina (1692. – 1780. godine).

Sama tvrđava nalazi se na izdignutom grebenu koji pripada obroncima Fruške gore i nije prva tvrđava građena na tom mestu. Naime tu su se prvo nalazila rimska tvrđava Kuzum, a potom i srednjovekovna utvrda Ugarskih kraljeva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here