„Festival evropskog filma“ u Sremskoj Mitrovici od 12. do 16. decembra

0
439

U okviru Festivala evropskog filma, Centar za kulturu Sirmijumart organizuje u Sremskoj Mitrovici, besplatne projekcije pet filmova. One će se održati u Art klubu Sirmijumarta i svaka počinje u 19 sati. U okviru Festivala će biti prikazana neka od filmskih ostvarenja savremene evropske kinematografije (opus Cineuropa) i filmovi frankofonih autora.

Festival će biti otvoren u ponedeljak, 12.12.2022. godine, projekcijom filma Loše pesme (Bad Poems), iz opusa Cineuropa. Frankofoni film Školski život (La Vie scolaire) će biti prikazan u utorak, 13.12.2022. Zatim, u sredu, 14.12.2022. godine, sledi film Oskar i Lili (Oskar & Lilli), opus Cineuropa. Projekcija frankofonog filma Frans (France) je planirana za četvrtak, 15.12.2022. Festival će biti zatvoren projekcijom filma Aurora (Aurora), iz opusa Cineuropa, u petak, 16.12.2022. godine.

SINOPSISI

Ponedeljak, 12.12.2022. u 19 sati, Art klub „Sirmijumarta”

„LOŠE PESMEˮ — „BAD POEMS“ (2018, Gábor Reisz, Mađarska, Francuska)

Tamaš je momak kom je slomljeno srce. Njegova devojka Ana, koja studira u Parizu, raskinula je s njim. Prepušten samosažaljenju, on proživljava svoja sećanja, kako bi shvatio da li ljubav postoji kada je praktično nema.

Utorak, 13.12.2022. u 19 sati, Art klub „Sirmijumarta”

„ŠKOLSKI ŽIVOT” — „LA VIE SCOLAIRE” (2019, Grand Corps Malade, Medhi Idir, Francuska)

Godinu dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Suočava se sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim, koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života, zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom, čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija, skrivajući se iza svoje drskosti, Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost. „Školski život”  je nagrađivana komedija-drama.

Sreda 14.12.2022. u 19 sati, Art klub „Sirmijumarta”

„OSKAR I LILI” — „OSKAR & LILLI“ (2020, Arash T. Riahi, Austrija)

Austrijsko ostvarenje „Oskar i Lili” govori o životu dece i njihove majke. Oskar i Lili, deca izbeglice iz Čečenije, već šest godina žive u Austriji, ali još uvek nemaju trajnu boravišnu dozvolu. Kada porodici zapreti deportacija, njihova mentalno nestabilna majka pokušava da sebi oduzme život. To dovodi do odlaganja deportacije. Oskar i Lili bivaju odvojeni od majke i privremeno smešteni kod različitih hranitelja. U tajnosti održavaju kontakt, nadajući se da će se uskoro ponovo sresti sa njom. Neobuzdanom snagom uzajamne ljubavi, oni pokušavaju da strašću i maštom prevaziđu svaku birokratsku prepreku.

Četvrtak, 15.12.2022. u 19 sati, Art klub „Sirmijumarta”

„FRANS” — „FRANCE“ (2021, Bruno Dumont, Francuska, Italija, Nemačka, Belgija)

Film pokazuje koliko brzo čovek može da padne u ponor i izvuče se jači iz njega. Pariz: uspešna novinarka Frans de Mer ima puno posla kao voditeljka emisije, ratna reporterka, majka i supruga. Posle automobilske nesreće u kojoj povredi vozača skutera, njen dobro uređeni svet se raspadne. Frans se bori, a na kraju izgubi skoro sve. Ali Frans de Mer nije tek tako Frans de Mer. Opet počinje od nule — ovoga puta uz mnogo zdrave ironije i sa sjajem u očima.

Petak, 16.12.2022. u 19 sati, Art klub „Sirmijumarta”

„AURORA” — „AURORA“ (2019, Miia Tervo, Finska)

Aurora je devojka koja obožava žurke, a boji se veze. Jedne noći, u finskoj Laponiji, upoznaje Darijana, koji je poreklom iz Irana. On je iznenada zaprosi: mora se oženiti Finkinjom da bi dobio azil za sebe i svoju kćer. Aurora ga odbija iz razloga što je zauzeta radom, ali i zbog planova za selidbu u Norvešku. Međutim, nakon što upozna njegovu kćerku, Aurora pristaje da mu pomogne. Dok ga upoznaje sa brojnim ženama, zbližava se s njim. Kad se pojavi savršena kandidatkinja za ženu, Darijan i Aurora se suočavaju sa teškim izborom: da se pretvaraju da su srećni ili da, napokon, prestanu da beže. Ovo je priča o dvoje usamljenih ljudi, koji tragaju za pravom ljubavi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here