Fruška gora dočekuje izletnike! SPISAK IZLETIŠTA!

0
27834

S obzirom da se u danas i u narednim danima očekuje mnogo izletnika na panonskoj lepotici Fruškoj gori, goste spremno dočekuju brojna fruškogorska izletišta.

Većina izletišta je uređena i nalazi se pored saobraćajnica, kulturno-istorijskih spomenika i ugostiteljskih objekata.

Zmajevac

Ovo izletište je opremljeno mnogobrojnim drvenim klupama i stolovima, od kojih su neki natkriveni kao pravi letnjikovci i potpuno usklađeni s okruženjem. Postoje i ozidana ložišta koja olakšavaju pripremu roštilja.

Zmajevac se nalazi na raskršću Partizanskog puta i puta Vrdnik–Rakovac. Nedaleko su i Iriški venac i Ledinačko jezero do kojih se može stići šumskim putem.

Iriški venac

Iriški venac je najpoznatiji putni prevoj i raskrsnica na Fruškoj gori. Najviši prevoj u Vojvodini, gde se seku Partizanski put i magistralni put Ruma – Novi Sad, spaja oko 20 kilometara udaljeni Novi Sad sa južnijim delovima zemlje (Srem, Mačva). Na samoj raskrsnici se nalaze benzinska pumpa, restoran, deo za kampovanje. Neposredno pokraj Partizanskog puta, od raskrsnice ka zapadnom delu Fruške Gore, u pravcu Brankovca i Letenke, nalazi se veći broj lokacija za izlet i kampovanje.

Istočno od Iriškog venca nalaze se spomenik Sloboda, TV toranj i hotel „Norcev”.

Testera

Testera se nalazi na oko šest kilometara od sela Čerević. Pre izletišta se nalazi odmaralište koje je prilagođeno za boravak dece i rekreativaca, a sadrži potrebne objekte za smeštaj, nastavu i sportske aktivnosti.

Izletište je ušuškano u fruškogorskoj šumi, stopljeno sa prirodom i odiše smirenošću i spokojem. Na lokaciji postoji i jezerce pokraj koga je i izvor označen petokrakom. Ukoliko se uspete uz zemljane stepenice pokraj izvora, pred vama će se ukazati prostrana livada. Na obodu šume se nalazi i simpatična crkvica.

Do lokacije se stiže asfaltnim putem iz Čerevića, a u nastavku puta, prateći uspon, nalazi se izletište Andrevlje.

Bobelikova livada

Bobelikova livada, poznata i po nazivu Tepsija, nalazi se pokraj puta koji vodi ka Ležimiru, nedaleko od rakrsnice sa Partizanskim putem.

Ovo izletište je okruženo šumom sa svih strana, i svojom zelenom površinom ravnog i kružnog oblika neodoljivo podseća na tepsiju, zbog čega je i dobilo nezvaničan naziv po toj kulinarskoj posudi. Bobelikova livada je idealno mesto za odmor i piknik tokom prvomajskih praznika, između ostalog, i zbog nekoliko drvenih stolova sa klupama.

Široke ledine

Ovo predivno izletište nalazi se nedaleko od Bešenovačkog Prnjavora, u blizini manastira Mala Remeta. Nije uz put za razliku od većine izletišta, ali će vas utabani put i znakovi odvesti na lokaciju. Čim vam se ukaže prelep pogled na donji Srem, znaćete da ste na pravom mestu. Tu su još i letnjikovac, klupice i stolovi, kao i omanje igralište za decu, pa je izletište idealno za odmor i porodična okupljanja.

Na Širokim ledinama je 1942. godine stradao narodni heroj Boško Palkovljević Pinki, čije se spomen-obeležje nalazi nedaleko od izletišta.

Stražilovo

Stražilovo je vrh na Fruškoj gori, na 321 metru nadmorske visine. Poznato je fruškogorsko izletište, udaljeno četiri kilometra od Sremskih Karlovaca, a njegovom značaju najviše doprinosi grob poznatog srpskog pesnika Branka Radičevića. Popularno je mesto odmora i boravka u prirodi Karlovčana, a takođe i rado okupljalište mladih i umetnika.

Tu se nalazi odmaralište Brankov čardak sa restoranom i smeštajem, a na centralnoj livadi ispred postavljena je statua Branka Radičevića.

Rohalj baze

Rohalj baze su dobile naziv po podzemnim bazama, odnosno skrovištima lokalnog stanovništva koje se povlačilo iz Divoša, Ležimira i okolnih sela za vreme Drugog svetskog rata. Skloništa su bila smeštena na tadašnjem posedu divoške porodice Rohalj, pa otuda prvi deo naziva. Na ovom mestu su bili stacionirani partizanski odredi sakriveni u zemunicama, tako da je tokom rata ova lokacija bila slobodna teritorija. Odmah pokraj puta se nalazi spomen-kuća, podignuta 1972, u kojoj su bili izloženi eksponati NOB-a. Danas je napuštena i veći deo eksponata je prenet u Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici. Nedaleko od spomen-kuće, u pravcu stazice popločane kaldrmom, nalazi se spomen-groblje posvećeno žrtvama u ratu.

Ova lokacija je danas omiljeno izletište meštana iz Divoša i drugih okolnih sela, a naročito su popularna noćenja u okolnoj šumi za vreme prvomajskih praznika. U blizini se nalazi veći broj planinskih izvora. Na svega nekoliko kilometara se nalaze manastiri Kuveždin i Đipša, a sa padina se pruža lep pogled na selo Divoš i sremsku ravnicu. Po vedrom danu u daljini se jasno vide planine Cer i Majevica.

Jabuka

Izletište Jabuka se nalazi uz Partizanski put, između Letenke i Crvenog čota, označeno drvenom tablom sa natpisom. Izletište je postavljeno na blago talasastoj zaravni sa proređenim, ali prostranim krošnjama.

Na centralnom mestu se nalazi spomen-obeležje i veliki kamen koji je posvećen formiranju 8. Vojvođanske udarne brigade 1941. godine. Izletište je prošarano nasumično postavljenim drvenih stolovima i klupama. Ako se spustite makadamskim putem, možete doći do izvora.

Letenka

Smešteno u središnjem delu Fruškogorja i jedno od najpoznatijih i najvećih izletišta, Letenka je mesto za sve ljubitelje čistog planinskog vazduha i rekreacije.

Brankovac

Na Partizanskom putu između Crvenog čota i Vrdnika nalazi se izletište Brankovac s koga se pruža prelep pogled na Novi Sad. Nekada je tu u punom jeku radilo odmaralište PTT-a, koje je sad napušteno, a čini se da od svega samo rade antene i repetitori koji ga okružuju.

Odmaralište nije u funkciji, ali to ne umanjuje popularnost ovog izletišta koje redovno mami posetioce vikendima. Velika livada i širok pojas ovog izletišta omogućavaju vam da nađete svoj kutak za zabavu. U blizini se nalazi i šumski put do Beočinskog manastira, a tik ispod livade postoji i šumski put do Dumbovačkih vodopada koji je zahtevan. Ako planirate da idete, budite na oprezu jer je put strm i opasan.

Na ovoj livadi je 2012. otvoren prvi snoubord park na Fruškoj gori, tako da je Brankovac popularan u svako doba godine.

Lipovača

Omiljeno izletište Šiđana i ljudi iz okolnih sela, nedaleko od Berkasova na zapadnom kraičku Fruške gore, jeste Lipovača. Pomalo zapušteno, ali živog duha, ovo izletište i dalje vrvi od ljudi, pogotovo u vreme praznika. Simpatične stazice, bungalovi i livade čine ovo mesto posebnim, a motel koji više ne radi daje specifičan šarm ovom mestu.

Kraljev izvor

Ovo malo izletište blizu Crvenog čota je nekako u senci dva obližnja izletišta Letenke i Jabuke.

Na ovom mestu se ne može kampovati i ložiti vatra, ali je zato idealno za kratkotrajni odmor i predah, jer se nalazi kraj Partizanskog puta, a tu je i izvor vode Kraljevac na kome se možete osvežiti. Mesto nije najbolje označeno i, ukoliko putujete kolima, vrlo lako ga možete promašiti, stoga obratite pažnju jer jedina oznaka kraj puta je žuta strelica na kojoj piše „Izvor”.

Andrevlje

Na nekih šest kilometara od sela Čerević i obale Dunava nalazi se odmaralište Andrevlje. Na pomalo izolovanoj lokaciji na jednom od najlepših delova Fruške gore, ovo je idealno mesto za odmor, rekreaciju i boravak u prirodi. Nekadašnje odmaralište je u potpunosti renovirano 2008. godine i tu se danas nalazi moderni kongresni centar koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa.

Lokaciju odlikuje velika livada, svojevrsno ostrvo unutar guste šume, koja je jedno od omiljenih stecišta izletnika i kampera za prvomajske praznike. Prostrana livada, sa postavljenim golovima za mali fudbal, ljuljaškama i klackalicama, pogodna je za porodični izlet u prirodi. Od Andrevlja postoji pešačka staza do Letenke i Partizanskog puta, a dolazak vozilom je moguć iz smera Čerevića.

Popov čot

Izletište Popov čot se nalazi pokraj Partizanskog puta, neposredno pre skretanja za Grgurevce, a lokacija je označena drvenom tablom sa natpisom.

U skorije vreme ovde je izgrađena planinska etno-kuća s ograđenim dvorištem, atomsferu upotpunjuje i vojvođanski čardak koji se nalazi blizu kuće. Po dvorištu su raštrkani stolovi i klupe za odmor, a postoji i dečji kutak. Iza ograđenog dvorišta, u pravcu zapada, nalaze se vrh i zaravan koji nose naziv Popov čot. Ukoliko se zaobiđe vrh, prateći put koji dovodi do njega, stiže se do nekadašnjeg kamenoloma gde se nalazi ulaz u Grgurevačku pećinu.

Mošin grob

Mošin grob je izletište posvećeno partizanu Bošku Sanadroviću Moši, članu Treće vojvođanske brigade. Nalazi se odmah uz Partizanski put. Moša se istakao kao jedan od organizatora i učesnika u napadu na nemački garnizon u selu Grgurevci. Prilikom borbe teško je ranjen, nakon čega je podlegao ranama. Zbog brzog povlačenja vojske sahranjen je na obližnjoj livadi. U čast njemu ovo izletište i nosi naziv po njegovom nadimku.

Ciganski logor

Ciganski logor je izletište uz Partizanski put. Glavna obeležja su dva spomenika posvećena partizanima i njihovim ratnim akcijama. Prvi je posvećen Šestoj istočnobosanskoj brigadi, a drugi Četvrtoj četi Fruškogorskog partizanskog odreda. Na ovom mestu možete da predahnete i uživate u hladu četinara, što je redak slučaj na Fruškoj gori, s obzirom na to da su oni alohtona vrsta na ovom podneblju.

Astali

Astali ili Stolovi je malo izletište skriveno u šumarku pokraj Partizanskog puta. Postoji tabla koja označava ovu lokaciju i upućuje na odgovorno ponašanje prema prirodi. Ovo mesto je i kontrolna tačka Fruškogorskog maratona KT02. Putem kroz šumu ili asfaltom može se stići do partizanskog spomen-obeležja.

Popovica

Popovica je naziv planinskog vrha na Fruškoj gori, a takođe i naziv naselja u Sremskoj Kamenici, nadomak Novog Sada. Na kraju naselja postoji malo mesto za kampovanje, kod Doma penzionera. Odavde se može krenuti dalje ka ostalim lokacijama na Popovici – jezero, izvor, vidikovac sa lepim pogledom na Dunav i Novi Sad.

Popovica je poznata i kao mesto starta Fruškogorskog maratona koji se organizuje u proleće svake godine. Do nje je moguće doći i gradskim autobusom (broj 74) iz Novog Sada.

Borkovac

Izletište Borkovac predstavlja idealno mesto za odmor i rekreaciju stanovnicima iz okolnih mesta, naročito Rume. Zbog površine na kojoj se prostire i svoje bujne vegetacije, ovo izletište možemo slobodno nazvati i plućima regije u kojoj se nalazi. U ovom izletištu postoji nekoliko restorana, kafića, kao i hotel koji je okružen borovom šumom. U parku možete uživati u šetnji pokraj potoka ili trčanjem na trim-stazi uz koju su napravljene drvene sprave za vežbanje veselog kolorita. Na izletištu je započeta i gradnja zatvorenog i otvorenog olimpijskog bazena. Izletište je posebno posećeno za vreme događaja kao što su izložbe pasa, slikarske kolonije, a najviše za prvomajski uranak. Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Rume, tik uz Borkovačko jezero.

U blizini se nalazi i jezero Pavlovci, a nešto malo dalje i manastiri Novo i Staro Hopovo. Od auto-puta Beograd–Zagreb je udaljeno samo 10 kilometara i zbog toga ovo izletište ima potencijal da postane prava turistička atrakcija.

Osovlje

Odmaralište Osovlje nalazi se na oko 1500 m od raskrsnice Partizanskog i Beočinskog puta. Do odmarališta se može doći peške asfaltnim putem uz prateće znakove.

Objekat iz 1965. godine je u vlasništvu kompanije NIS (Naftagas) sa prvobitnom namenom organizvanja banketa, proslava i odmora zaposlenih u naftnoji industriji. Nakon privatizacije NIS-a, kompanija je izgubila interes za ovim odmaralištem. Jedini redovni posetioci su čuvari koji održavaju ovo mesto od propadanja. U sklopu odmarališta je autentičan mali park za decu koji nostalgično podseća na stara dobra vremena.

Neštinski vidikovac

Sa Vidikovca, tj. Kuluštre, nekadašnjeg rimskog utvrđenja, pruža se pogled na Dunav i njegovih šest ostrva, Bačku Palanku i Ilok.
Rimljani su nekada davno izabrali ovo mesto za svoje utvđenje Kuluštre, sa razlogom. Više od 15 vekova ljudi na ovom mestu uživaju u svim blagodetima Dunava i Fruške gore. Dunavske ade (Zeleni Sprud, Govneš, Veliku adu, Neštinsku adu i dr.) posebno vole da obilaze nautičari i ribolovci.

Vidikovac Kesten

S vidikovca Kesten pruža se veličanstven pogled na Novi Sad i južne delove Fruške gore. Krenete li iz Rakovca ili iz Starih ledinaca ka Kestenu, čeka vas uzbudljiva šetnja i interesantne lokacije poput Rakovačke isposnice i izvora Neven.

Duškov vidikovac

Vidikovac s kog se pruža pogled na Karlovce, Dunav i Bačku. Nalazi se na dva nivoa. Pogledom na Karlovce stiče se utisak da ovu varošicu koja odiše dinamikom umiruje statua poznatog srpskog pesnika Duška Trifunovića, kome je ovo mesto i posvećeno. Odmorite se pored Duška i uživajte u pogledu.

Vidikovac Orlovo bojište

Ovde je u planu izgradnja planinarskog doma i profesionalnog pe
Orlovo bojište je nekadašnji kamenolom sa čijeg vrha se pušta prelep pogled na Iriški venac. Omiljeno je mesto planinara i sportskih penjača koji se ovde okupljaju da vežbaju i organizuju svoje improvizovane poligone.njališta za freeclimbing, s ciljem da čitava lokacija postane neka vrsta planinarskog centra. Entuzijazma lokalnih fruškogorskih ljubitelja planinarenja i alpinizma svakako ne manjka.

Dunavski vidikovac

Ako krenete od Popovice, laganom šetnjom vijugavim putićima iz više pravaca, možete doći do Dunavskog vidikovca. Usput možete obići jezero ili pak Perinu pećinu. Predivan pogled s ovog vidikovca proteže se duž obale Dunava na Novi Sad, Frušku goru i Ledince. Ovo mesto je kao stvoreno za predah i uživanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here