Grafite mržnje na Bulatovićevoj kući ispisao njegov prijatelj i član Đilasove stranke?!

0
1134

Povodom grafita koji su ispisani na kući potpredsednika Stranke slobode i pravde Dejana Bulatovića u Batrovcima kod Šida, ministar policije Nebojša Stefanović je, u izjavi za javnost, objasnio:

– Policija je saslušala prvog dana 12 lica, pregledane su sigurnosne kamere u širem reonu, utvrđeno je, takođe, da gospodin Bulatović na svojoj kući ima kamere koje nisu bile u funkciji. Od tih 12 lica, 11 se dobrovoljno podvrglo poligrafu osim jedne osobe koja se zove Zoran Radmilović. Taj čovek je vrlo blizak prijatelj oštećenog i član njihove političke stranke. Posle tih prvih informacija koje su ukazivale da je on izvršio to delo, policija je po sudskom nalogu ušla u njegovu kuću i pronašla boju koja odgovara boji grafita na kući. Pronađene su četke za pisanje koje odgovaraju širini slova koja su na kući, nađena je dukserica umazana bojom. Taj čovek nije odbio samo poligrafsko ispitivanje on je odbio i grafološko veštačenje – objasnio je Stefanović.

Na pitanje novinarke šta “grafološko veštačenje” znači Srefanović je dao jasan odgovor.

To znači da on uzme jedan papir na kome treba da se vidi njegov rukopis, kako bi se utvrdilo da li je povezan sa rukopisom na kući Bulatovića. On taj rukopis može da menja, ali veštaci , bez obzira na sve, uvek prepoznaju da li su ta slova na papiru ista kao i ona na kući. On nije želeo da izgovori ni reč niti da pomogne u istrazi. Nije to stvar da se brani ćutanjem, on ne želi da pomogne svom prijatelju u ovoj istrazi, a to je vrlo jasna indicija – zaključio je ministar policije.

Veoma sam zabrinut za svog prijatelja Zorana Radmilovića, pošto moj advokat još uvek nije uspeo da stupi sa njim u kontakt. To je nemoguće u ovom trenutku, pokušavamo već nekoliko dana. – odgovorio je na ove tvrdnje ministra policije potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović, na čijoj kući su u selu Batrovci ispisani grafiti.

Prema Bulatovićevim saznanjima, policija je u kući njegovog prijatelja pronašla farbu, ali je Radmilović kazao da je ta farba bila neotpakovana, kao i četkica. Bulatović ukazuje da nije bilo zvanične analize farbe, zbog čega mu nije jasno kako ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović već zna da je Radmilović to uradio i da je kriv.

Ministar Stefanović je slagao nekoliko stvari u izjavi na „ružičastoj lažoviziji“, takozvanom Pinku. On je rekao da su moje kamere bile isključene. To nije tačno. Prvo, ja nemam kamere, ja imam jednu kameru, to je samo kamera za interfon. Ne postoji nikakav risiver, ni praćenje na mom telefonu. Zvao sam policiju u Šidu i pitao sam „kako je moguće da ste to slagali“. Oni su rekli da oni znaju da ja nemam uređaj koji snima i da su to jasno stavili u zapisnik, ali da oni nisu uticali na njega i da je to uradila Sremska Mitrovica i Beograd – ističe Bulatović.

Njemu su neverovatni navodi ministra Stefanovića da je Stranka slobode i pravde dana kada su se grafiti pojavili „digla javnost“, a da su se kasnije ućutali. Bulatović tvrdi da to nije tačno.

Mi čitavo vreme o tome govorimo. Videli ste i moje saopštenje u kome stoji da istraga po meni ide u pogrešnom pravcu, da su uhapšeni samo moji prijatelji, da produžavaju pritvor mom najboljem prijatelju, a da se pritom niko drugi ne hapsi niti privodi. Ja ne želim da utičem na rad MUP-a niti na istragu, ali pomalo je sve ovo čudno – ocenjuje Bulatović.

Prema njegovim rečima, advokatica koja je Radmiloviću dodeljena po službenoj dužnosti, i koja je rekla je da je predmet potpuno odbranjiv, te da se vidi da je čovek nevin, naprasno je smenjena, a nametnut je novi advokat.

Ministar Stefanović, pored toga što je izrekao nekoliko laži, nije naveo da sam ja bio dva puta na poligrafu i da sam oba puta prošao. Neverovatno je da on izađe i da kaže da gospodin Radmilović nije prihvatio poligraf i veštačenje rukopisa, a da ne pominje zašto on to nije uradio. Videli smo u njegovoj odbrani da je jasno naveo zašto to nije uradio: rekao je da je farba bila neotpakovana i da je četkica bila zapakovana. Odjedanput, oni su tu farbu otvorili, četkicu su raspakovali i on je tada, piše u odbrani, rekao „vi meni pakujete“ – objašnjava Bulatović.

On poručuje da je posredi „par ekselans“ političko pitanje i da su na sve načine pokušali njega da povežu sa ispisivanjem grafita, a kada nisu uspeli, uzeli su njegovog prijatelja.

Pošto sam ja bio na poligrafu i jer je jasna stvar da bi samo nenormalan čovek mogao tako nešto a pomisli, a kamoli da uradi, uzeli su meni najboljeg i najbližeg prijatelja zbog njegove prošlosti, to je meni jasno. Njegovu prošlost koja je po njima sporna nema pravo niko da pominje, on je odležao zatvorsku kaznu i ima pravo na  slobodu i da učestvuje u javnom životu. On je moj najbliži prijatelj. Taj čovek tako nešto ne bi mogao da uradi, to znaju svi u selu u kome živimo, to znaju moji prijatelji koji znaju njega, moja porodica. Mogu svi, ali on ne može – naglašava Bulatović.

On podseća da su takozvani „botovi“ vladajuće stranke na društvenim mrežama, istog sekunda kada je objavljeno da su grafiti ispisani, odmah počeli da pišu da je to organizovala opozicija.

Načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đura Mandić izjavio je da je postupanje policije na rasvetljavanju ispisivanja pretećih grafita na kući potpredsednika SSP-a Dejana Bulatovića od prvog trenutka maksimalno profesionalno i u skladu sa zakonom.

Mandić je kazao da su sve raspoložive policijske snage izašle na mesto događaja odmah pošto je Bulatović, 8. oktobra, oko 11 casova, prijavio policiji da je primetio grafite na svojoj kući, saopštio je MUP.

Kaže da su sve dosadašnje mere i radnje u navedenom slučaju preduzete po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva i naredbama Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, kojima su dostavljeni do sada prikupljeni dokazi na osnovu kojih je nadležni sud odredio pritvor osumnjičenom.

Apsolutno mi je nejasno zašto oštećeni Bulatović pokušava da ospori rad istražnih organa i iznosi brojne netačne tvrdnje“, rekao je Mandić.

Poručio je da će policijski službenici nastaviti da rade svoj posao odgovorno, profesionalno i u skladu sa zakonima Republike Srbije, a, kako kaže, Bulatoviću “ostavljaju da se bavi politikom.”

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here