I u Mitrovici obeležen Međunarodni dan Roma

0
490

Grad Sremska Mitrovica obeležio je 8. april – Međunarodni dan Roma, koji je zamišljen kao dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Lokalna samouprava u Mitrovici posebnu pažnju posvećuje romskom stanovništvu, tako da realizuje nekoliko prijekata podrške Romima, od kojih je najznačajniji „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života“. Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja, započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl.

Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, 5 najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here