I u Mitrovici održana taktička vežba „Sistem 2021”

0
369

Pored još 50 lokacija u Srbiji, u petak je i u Sremskoj Mitrovici održana operativno-taktička vežba „Sistem 2021” na kojoj je pokazana sposobnost za brzu reakciju u zaštiti građana.

Tokom jutra, mitrovačka gradonačelnica Svetlana Milovanović je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, u sklopu vežbe, proglasila vanredno stanje.

Vežba je održana na dve lokacije, na obali Save kao i kod fabrike “Cooper standard”. Svetlana Milovanović gradonačelnica Sremske Mitrovice rekla je da se Vežba „Sistem 2021” održava i u Sremskoj Mitrovici na dve lokacije:

Na reci Savi, na keju gde se i 2014. godine pokazalo da je najkritičnije mesto, zato što Sava pravi prirodan luk, postavljali smo panele. To je ono što je velika razlika sada i 2014. godine kada smo morali puniti džakove sa peskom kako bi zaštitili grad, sada to rade paneli koji se postavljaju brzo i koji su veoma bezbedni. Ipak, zbog drugih tačaka koje nisu pokrivene panelima, punjeni su i džakovi peskom.”- rekla je gradonačelnica, dodajući:

Imali smo i evakuaciju stanovništva iz zgrade ovde u blizini i u tome su nam pomogli Crveni krst i Dom zdravlja, odnosno u ovu vežbu su bili uključeni svi pripadnici Štaba za vanredne situacije, gradske uprave i javna preduzeća, Dom zdravlja, bolnica, Zavod za javno zdravlje, javno komunalna preduzeća, Vodoprivredno preduzeće „Sava”, snage Ministarstva unutrašnjih poslova, posebno vatrogasci. Druga lokacija na kojoj se održavala vežba je fabrika „Kuper standard” gde se simulirao požar, odnosno spasavanje ljudi iz višespratnice.”

U operativno-taktičkoj vežbi učestvovali su pripadnici Sektora za vanredne situacije i drugi subjekti zaštite i spasavanja, koji su prikazali su spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Ovo je najveća taktička vežba sistema zaštite i spasavanja, koja je prvi put, od vremena bivše SFRJ, izvedena u ovakvim razmerama i formatu i istovremeno održana na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Srbiji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here