Imenovan novi katolički biskup za Srem

0
1788

Apostolski nunije u Hrvatskoj Đorđo Lingva objavio je da je papa Franja imenovao za novog biskupa koadjutora Sremske biskupije (u Srbiji) Fabijala Svalinu, javila je katolička agencija IKA iz Zagreba. On će biti pomoćnik biskupu Đuri Gašparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije direktno će ga naslediti.

Nakon objave imenovanja Svalina je izjavio:

„Ovo imenovanje za biskupa koadjutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji“.

Svalina je do sada obavljao dužnost direktora humanitarne organizacije Karitas u Hrvatskoj, i direktora Hrvatske katoličke mreže, medijske institucije Katoličke crkve u Hrvatskoj. Rođen je 1971. godine u Đakovu u Hrvatskoj.

Sremska biskupija nalazi se u Srbiji, Rim ju je odvojio od Đakovačke mitropolije 2008. godine, a korene vuče još iz prvih hrišćčanskih vremena, kada hrišćanstvo nije bilo podeljeno. Svetog Dimitrija, po kome je Sremska Mitrovica dobila ime, zajednički poštuju i katolička i pravoslavna crkva, kao i nekoliko drugih svetaca mučenika koje su ovde Rimljani pogubili. Biskup Đuro Gašparović (70) je na čelu katolika Srema od 1996. godine. Katedrala biskupije je u Mitrovici, a sedište biskupa privremeno u Petrovaradinu.

Smatra se da u Sremu živi oko 50000 rimokatolika.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here