Izložba “Dobrudžanski ratnici” u Muzeju Srema

0
499

Izložba pod nazivom “Dobrudžanski ratnici” danas se, sa početkom od 12 časova, otvara u prostoru velike sale Muzeja Srema.

Izložbu je realizovao Muzej Vojvodine u saradnji sa Nacionalnim vojnim muzejom iz Konstance (Rumunija), povodom stogodišnjice ulaska Rumunije u Prvi svetski rat i borbi u Dobrudži, području između okuke Dunava i Crnog mora. Ona govori o učešću 1. Srpske dobrovoljačke divizije u tim borbama.

Ovu diviziju, kao i kasnije formiranu 2. Srpsku dobrovoljačku diviziju (od njih je formiran Srpski dobrovoljački korpus) činili su mahom ratni zarobljenici i prebezi iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima je bio veliki procenat Srba iz Banata, Bačke, Baranje, Srema, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije.

Takođe su prikazani događaji u ovim jedinicama tokom boljševičke revolucije u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslovenske divizije u proboju Solunskog fronta. Autori izložbe su dr Predrag Bajić, viši kustos istoričar, Ilija Komnenović, muzejski savetnik, istoričar i msr Vojislav Martinov, kustos i istoričar.

Recenzenti izložbe su dr Milan Micić i prof. dr Slobodan Bjelica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here