Izložba ikona u mitrovačkoj Gradskoj kući

0
310

Povodom obeležavanja dana Svetog Save, u holu mitrovačke gradske kuće,  izložene su ikone koje su osnovci naslikali tokom verske nastave. Tom prilikom, organizatori izložbe su ikonu Svetog Dimitrija poklonili Sremskoj Mitrovici.

„Imamo ukupno oko 20 ikona koje su radili naši učenici, tj. učenici svih osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Sami su birali tehniku kojom su radili, uglavnom je to bio kolaž. Posebno mi je zadovoljstvo što su ova naša talentovana deca napravila lep spoj umetnosti ali i naše istorije i tradicije i pokazali na ovaj način da poznaju srpsku istoriju jer ikone prikazuju i svece loze Nemanjića. Naravno, ova izložba je upriličena uoči naše Svetosavske akademije koja će se održati u četvrtak 27. januara.”- objasnika je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Kosta Stjepanović veroučitelj u Osnovnoj školi „Dušan Jerković” Ruma, podsetio je kako je sve počelo:

Još 2014. godine nastavnica naše škole Nataša Stanić dolazi na ideju da se izradi jedna ikona, to je realizovala zajedno sa svojim učenicima. To postaje tradicija naše škole da ikone rade učitelji četvrtih razreda zajedno sa svojim učenicima, potom se ta ideja širi i na druge škole u našoj opštini, zatim i na druge opštine u našoj zemlji. Sada je ovo veliki projekat u kojem učestvuje 27 škola širom naše zemlje.

Ikone u Gradskoj kući uradili su učenici mitrovačke Osnovne škole „Sveti Sava”. Izložba će biti otvorena do kraja meseca.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here