Izložba o stradanju Srba u NDH otvorena u mitrovačkom zatvoru

0
480

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević otvorio je u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici izložbenu postavku – „Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine”.

Postavka na jedan upečatljiv način svedoči o stradanjima nevinih žrtava, žene, dece, omladine za vreme Austrougarske monarhije i zloglasne Nezavisne Hrvatske i na autentičan način govori o svireposti zločina koji su sprovođeni nad Srbima. Svi koji su učestvovali u postavci ove izložbe su pokazali državi da na veoma odgovoran način rukuju sa vrednom istorijskom građom, a pored toga su i na najbolji način odali poštu nevino postradalim žrtvama koje su svoje kosti ugradili u temelje moderne države Srbije”, rekao je Carević prilikom obilaska postavke.

Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda rekao je da je ova izložbena postavka čuvar, ali i opomena na sve događaje koji su se dešavali u ovom zatvoru od njegovog osnivanja 1895. godine.

Postavka ima četiri celine – prvi deo je posvećen stradanju Srba u periodu od 1901. do 1918. godine kada je zatvorom upravljala Austrougarska. Drugi deo postavke odnosi se na izvršenje smrtnih kazni u Kraljevini Jugoslaviji. Najpotresniji deo Muzeja svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine kad je ovim zatvorom upravljala takozvana NDH. Poslednji deo izložbe posvećen je poznatim političkim zatvorenicima koji su u ovom zatvoru služili kazne: Žarko Zrenjanin, Oskar Davičo, Milovan Đilas, Moša Pijade….

Pet godina aktivno radimo na pripremi materijala za monografiju Zavoda u kojoj će se naći sve ono što se dogodilo u njemu događalo u periodu od 1895. godine, pa do dana današnjeg. Jedan deo monografije smo već završili i prva knjiga će biti objavljena najverovatnije u martu mesecu naredne godine. Naša prvobitna zamisao je bila da prikupimo podatke vezane za istorijsku ulogu Zavoda, međutim radeći po arhivima kako u Srbiji, tako i u Sarajevu, Vukovaru, Zagrebu došli smo do nekih vrlo značajnih podataka koji govore o stradanju Srba tokom dva svetska rata. Kada sam upravniku Alimpuću na to ukazao on je došao na ideju da uradimo jednu izložbenu postavku koja će sve to da ovekoveči i da ostane narednim generacijama kao podsetnik na to šta se sve dešavalo iza ovih zidina.”, priča Nebojša Draganović, jedan od autora izložbe.

Postavka je urađena na srpskom i engleskom jeziku.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here