Izložba radova osoba sa invaliditetom

0
465

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je u Sremskoj Mitrovici izložbom kreativnih radova u holu Gradske kuće.

Na prodajnoj izložbi rukotvorina predstavljeni su kreativni radovi nekoliko gradskih organizacija osoba sa invaliditetom, Društva za cerebralnu paralizu Sremskog okruga i sremskomitrovačkog Društva slepih.

Radove su izložili korisnici Dnevnog boravka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”, a njima su se pridružilo i još sedam gradskih udruženja.

Obilazeći izložbu načelnik Vojislav Mirnić rekao je:

Već tradicionalno, godinama unazad, na ovakvim izložbama udruženja građana izlažu svoje proizvode, rukotvorine koje su radili kroz aktivnosti i projekte koje finansira Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Grad izdvaja 5 miliona dinara godišnje za rad svih udruženja iz oblasti socijalne zaštite. Udruženja rade aktivno sa njihovim članovima što ih svrstava u red udruženja koja doprinose i podižu svest o značaju osoba sa invaliditetom u društvu, kako njihovim aktivnostima tako i celokupnoj zajednici.”

Sve što je izloženo članovi udruženja su samostalno uradili, pokazujući koliko umeju da budu kreativni.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

Osobe sa inaliditetom imaju svoje vrednosti, kvalitete, sposobonosti i znanja i da u velikoj meri mogu da doprinesu društvu u kome živimo.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here