Jevrem Ješa Vidić dobija spomen ploču

0
291

Spomen ploča Jevremu Ješi Vidiću, uglednom mitrovačkom građaninu koji je ubijen od strane hrvatskih ustaša tokom Drugog svetskog rata, biće otkrivena spomen ploča. Otkrivanje spomen ploče zakazano je za petak, 3. jul, sa početkom od 11 časova, na adresi trg Svetog Dimitrija broj 19.

Jevrem Ješa Vidić istorijska je ličnost važna za Sremsku Mitrovicu budući da je bio ugledni advokat, kraljev namesnik i narodni poslanik, a njegova porodična kuća i danas se nalazi u centru Sremske Mitrovice. On je jedan od Mitrovčana koji su stradali u logoru Jadovno. Zbog svih zasluga za života, na kući biće podignuta spomen-ploča kako bi se odala počast njegovom liku.

Mitrovčani su uglavnom upoznati sa likom i delom Jevrema Vidića. Neki znaju da je njegovo ime imalo važnu ulogu na suđenju Andrije Artukovića, a drugi samo znaju gde mu se nekada nalazila porodična kuća.

Jevrem Vidić nastradao je u logoru Jadovno gde je pogubljen posle hapšenja 1941. godine od strane ustaških vlasti Nezavisne Države Hrvatske, a jedan je od prvih uglednih Mitrovčana nastradalih u ovom logoru. Njegovu smrt potpisao je upravo Artuković.

Kuća Jevrema Vidića prodata je pedesetih godina prošlog veka, ali Mitrovica bi mu postavljanjem ploče odala počast, kažu u lokanoj samoupravi koja je, pored Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Ustanove za negovanje kulture „Srem“, inicijator postavljanja spomen ploče.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here