JEZERA U SREMU: Popovica – izletište uz jezero smaragdne boje

0
891
FOTO: Fruškać

Popovica je naziv planinskog vrha na Fruškoj gori, ali i naziv naselja u Sremskoj Kamenici, nadomak Novog Sada. Na kraju naselja se nalazi malo mesto za kampovanje, kod Doma penzionera. Sa ovog mesta se može krenuti ka ostalim lokacijama na Popovici, kao što su Popovičko jezero, izvor i vidikovac sa kojeg se pruža prelep pogled na Novi Sad i Dunav.

U svakom slučaju, Popovičko jezero nalazi se uljuljkano na Fruškoj gori, u blizini vikend-naselja Popovica. Ovo malo jezero, smaragdne boje, smešteno je u blizini samog izletišta. Do njega možete doći kada kod raskrsnice, pokraj izletišta, nastavite kretanje Jezerskim putem.

Popovičko jezero se nalazi odmah pokraj puta i okruženo je veoma gustom šumom. Ne posećuje ga veliki broj turista, tako da ovo mesto pruža sjajnu priliku da se u potpunosti prepustite prirodi.

Popovičko jezero je veoma bogato ribom, jer se u njemu mresti šaran. Kada se približite vodi, moći ćete da primetite veliki broj jata ribe. Jezero je, kao mrestilište, zaštićeno i pecanje je strogo zabranjeno. Pored jezera, niz padinu, se nalazi zemljani putić, koji vodi do obližnjeg izvora.

Jezero se nalazi na severnim padinama Fruške gore i udaljeno je svega 13 kilometara od Novog Sada i oko 8 kilometara od Sremske Kamenice. Od Sremske Mitrovice udaljeno je oko 50 km, a od Rume duplo manje.

Inače, Popovica je poznata i kao mesto starta Fruškogorskog maratona koji se organizuje u proleće svake godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here