Sremskomitrovački portal

NAŠ PREDLOG ZA VIKEND: Jezero „Testera“ na Fruškoj gori

Na severnom delu Fruške gore, udaljeno oko šest kilometara od sela Čerević, opštine Beočin, nalazi se jedna mala veštačka akumulacija, jezero Testera. Ovo jezero je ušuškano u srcu Nacionalnog parka Fruška gora, na nadmorskoj visini od oko 180 metara, okruženo predivnom prirodom, četinarskom i listopadnom šumom. Pripada zoni drugog stepena zaštite.

Jezero je nastalo u XIX veku kada je austrijski grof Odeskalki pregradio dolinu potoka Potoranj, nedaleko od mesta na kojem se nalazio njegov letnjikovac. Ovaj potok izvire ispod Crvenog Čota i u njegovom toku dužine oko dvanaest kilometara, Testera je u samom središtu. Mnogi ovo jezero nazivaju i mini-hidroakumulacijom zbog svoje izuzetno male površine. Ta površina iznosi svega oko pedesetak ari, a dubina jezera nije poznata. Takođe je jezero poznato i kao močvarno jezero.

Nedaleko od ovog jezera postoji i istoimeno izletište. Taj kompleks čine odmaralište i svi neophodni objekti za razonodu i sport. Isto tako su obezbeđeni medicinski objekti i škola u prirodi. Takođe, unutar kompleksa se nalazi i izvor pijaće vode označen zvezdom petokrakom, a daljom šetnjom, na obodu šume se nalaze dve kapele, a to su kapela Svetog Jevstatija i Svete Kaluđerice. Kažu da se u ovom predelu vetar ne oseti, skoro da ga i nema, ali isto tako je ovde primećena i najveća populacija različitih gljiva.

Na svega jedan kilometar od izletišta i jezera Testera nalazi se izletište Andrevlje. Potpuno je renovirano 2008. godine, pa je od odmarališta preuređeno u moderni kongresni centar, koji je ujedno i turističko-ugostiteljski objekat otvorenog tipa. Kao što je već napomenuto, reč je o samom srcu Nacionalnog parka Fruška gora, pa je samo okruženje predivno. Jedna velika prostrana livada, okružena gustom šumom, a unutar tog prostranstva se nalazi teren za fudbal, ljuljaške, klackalice i mini objekti za prave porodične piknike.

Najlakši put do ovog mesta, kojim se ne možete izgubiti, jeste asfaltirani put iz sela Čerevića. Prateći putokaze i table, nakon nešto manje od šest kilometara, blagim usponima ćete stići do željene lokacije, gde vas čekaju mir i uživanje.

Na jutjub kanalu Cikloverzum, pronašli smo veoma interesantan video. U njemu možete videti kako izgleda put iz sela Ćerevići do izletišta Andrevlje i jezera Testera, ali i saznati neke dodatne informacije.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbija pod lupom)

Exit mobile version