JOŠ 25 MILIONA ZA TOPLE DOMOVE: Ruma izdvaja dodatna sredstva za energetsku efikasnost

0
489

Opština Ruma obezbediće dodatnih 25 miliona dinara finansijske podrške projektu unapređenja energetske efikasnosti, kako bi svi građani koji su se prijavili dobili sredstva da po povoljnijim uslovima svoje domove učine toplijim pred zimu. Rumljani će za ove namene uz sredstva države na raspolaganju imati 55 miliona dinara.

Opštinsko veće usvojilo je izmene i dopune Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termičkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne toplotne vode. Kako je predviđeno, građani plaćaju 50 odsto troškova, a ostatak iz fonda opštine i države.

Kako je istakla Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma, veliki broj zainteresovanih građana prijavio se na javni poziv, kako za zamenu PVC stolarije, tako i za ugradnju kotlova, solarnih panela i povećanje energetske efikasnosti na objektima.

U dogovoru sa Ministarstvom energetike odlučili smo da izdvojimo dodatnih 25 miliona dinara kako bismo mogli finansirati svih 450 prijava koje ispunjavaju uslove, odnosno kako bi svi prijavljeni građani dobili podršku za realizaciju projekata – rekla je predsednica Ćirić. – Pre ovog dodatnog fonda od 25 miliona dinara, za mere energetske sanacije izdvojili smo 15 miliona, a 15 miliona dinara je obezbedilo i Ministarstvo energetike.

– Slobodno mogu da kažem da smo mi možda jedina lokalna samouprava koja je izdvojila tolika sredstva – izjavila je predsednica Ćirić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here