Kako će izgledati autoput koji spaja Srem i Mačvu

0
6477

Izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice koje će povezati Rumu, Šabac i Loznicu počela je svečano juče na obali Save kod Šapca, gde će se podići novi most u dužini od 1.327,5 metara.

Na toj početnoj tački radova nalaziće se baza i punkt na tri hektara, a ukupna dužina obe saobraćajnice je 77 kilometara, dok je procenjena vrednost realizacije projekta 467,5 miliona evra. Izvođač radova je azerbejdžanska kompanija “Azvirt”. Projekat je podeljen na tri deonice: auto-put Ruma – Šabac dužine 21,14 kilometara, zatim most preko reke Save dugačkog 1.327,5 metara i brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica dužine 54,58 kilometara. Te tri deonice spojiće sremski i mačvanski okrug krajem 2023. godine.

– Trasa će zaobići sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će rasteretiti ulice u ovim naseljenim mestima. Ispred Hrtkovaca biće izgrađen nadvožnjak s petljom, pošto će se autoput ovde ukrstiti sa državnim putem Ib reda broj 20, a zatim će u luku zaobići ovo i sledeće selo Jarak, ostavljajući ih s leve strane. Počev iz pravca Šapca, autoput će ići stranom sela Klenak bliže reci Savi, ostavljajući ovo mesto, kao i susedno Platičevo s desne strane. Nova trasa svuda ide kroz njive i nigde se ne ukršta s postojećom prugom Zvornik – Šabac – Ruma – naglašavaju u “Koridorima Srbije”.

Kako stoji u ugovoru koji je potpisan 19. novembra, brza saobraćajnica prema Loznici takođe će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put Ib reda broj 26.

  • Nova brza saobraćajnica će s desne strane ostaviti Tabanović i Štitar, a s leve Majur, Slepčević, Duvanište, Petlovaču, Ribare, Prnjavor, Novo Selo, Lešnicu, Jelav i Lipnički Šor. Trasa puta ići će bliže reci Drini i završiće se u Lozničkom polju, zapadno od gradskog naselja Loznica, kod graničnog prelaza Trbušnica – piše u dokumentu.

Svečanosti otvaranja radova na obali Save prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zamenik predsednika azerbejdžanske kompanije “Azvirt” i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov.

Potpisan ugovor za Moravski koridor

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predstavnici kompanije “Behtel Enka UK Limited” Majkl Vilkinson i Mehmet Tara potpisali su juče komercijalni ugovor o izgradnji Moravskog koridora. Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate – Preljina, koji će povezati Čačak, Mrčajevce, Adrane, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Stopanju, Kruševac, Ćićevac i Pojate biće dug 112,3 kilometra. Radovi će se izvoditi sukcesivno. Do kraja 2021. godine, prema ugovoru, biće završena deonica Pojate – Kruševac, do kraja 2022. deonica Kraljevo – Čačak i konačno deonica Kruševac – Kraljevo krajem 2023.

blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here