Karađorđeva zvezda za vek postojanja mitrovačkog FK „RADNIČKI“

0
327

U godini jubileja, kada Fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice obeležava 100 godina postojanja, na Vidovdan ovog 28. juna, stiglo je prestižno odlikovanje, koje je ovom sportskom kolektivu uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mitrovački prvoligaš odlikovan je ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, a kako kažu iz kluba ovo im je samo podstrek za dalji napredak, pobede, ali i opstanak. Tokom veka postojanja i uspešnog rada, klub je imao brojne uspone, ali i padove, razvijao se i rastao zajedno sa svojim gradom i sada može da se pohvali istorijskim uspehom – statusom prvoligaša drugu sezonu zaredom i plasmanom među osam najboljih timova u ligi.

Vidovdansko odlikovanje koje je predsednik Vučić uručio Radničkom je samo još jedan dokaz i potvrda ozbiljnog i uspešnog rada. Karađorđeva zvezda je najviše priznanje dodeljeno klubu tokom 100 godina duge istorije, međutim iskreno verujem da nije poslednje i da nas čeka još mnogo uspeha u budućnosti – ističe Dragan Despotović, sportski direktor kluba koji je i primio priznanje u ime Radničkog.

Despotović kaže da se klub tokom veka postojanja nadmetao u različitim rangovima, ali da je u prošloj sezoni postignut najbolji rezultat ulaskom u plej-of i osvajanjem sedmog mesta u Prvoj ligi Srbije.

Nije mala stvar imati iza sebe tradiciju dugu jedan vek i s tim ne mogu da sakrijem ponos i zadovoljstvo, što smo u godini velikog jubileja poneli vidovdansko odličje i tako se našli u odabranom društvu. Meni lično je izuzetna čast, što sam u ime kluba primio odlikovanje, jer sam između svih ostalih koji su uključeni u rad Radničkog svedok njegovog konstantnog rasta i napretka u svakom pogledu – naglašava Despotović.

A sve je počelo 15. aprila 1922. godine, kada je osnovan klub u starom mitrovačkom industrijsko-radničkom naselju poznatom kao Hesna. Osnivači su bili Ivan Konrad, Josef Kleininger, Johan Mike, Ivica Mikulči i Čeda Obradović. Od samog osnivanja i rada u Kraljevini Jugoslaviji pa sve do 1944. godine Radnički je bio klub u kojem je pored nemačke omladine bilo i mladih svih nacionalnosti, zaposlenih u ovdašnjoj Fabrici za preradu drveta.

Tokom narednih decenija nekoliko puta je zabranjivan rad Radničkom, međutim on je opstajao, odolevao raznim (ne)prilikama i postizao zapažene rezultate u rangovima u kojima je nastupao, a najčešće u Sremskoj ligi, koju je tri puta osvajao (1956/1957, 1965/1966, i 1988/1989. godine). Preokret u radu kluba, kao i njegov veliki uspon desio se 2011. godine kada je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem uzela klub pod svoje okrilje.

Kruna te saradnje je bila ulazak u Srpsku ligu gde je Radnički proveo nekoliko godina i stabilnom igrom utabao sebi put i za stepenik više, a za to vreme uređen je i modernizovan stadion. Već prethodne sezone klub je zakoračio u Prvu ligu Srbije i tako zlatnim slovima ispisao još jednu, a svi u Radničkom veruju, od mnogih stranicu u svojoj dugoj istoriji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here