Komasacija u Šašincima

0
1381

U Katastarskoj opštini Šašinci, u toku je postupak komasacije, koji podrazumeva i uređenje atarske tj. poljoprivredne infrastukture. U toku su radovi na uređenju putne infrastrukture, kanalske mreže, prelaza preko kanala, uklanjanje štetnog rastinja u ataru ovog sremskog sela.

Prilikom obilaska terena, mitroviački gradonačelnik Vladimir Sanader naveo je da je komasacija jedna od najvažnijih mera koje lokalna samouprava sprovodi i za koje je nadležna u domenu poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

Ovo nam je u poslednje vreme druga komasacija koju radimo, pored Radenkovića. Cilj svega ovoga jeste da se poboljša kvalitet poljoprivrednog zemljišta na taj način što će se parcele ukrupniti. Kroz ovaj projekat smanjili smo broj parcela za 50%, sa 2.500 na 1.250, povećali smo veličinu poseda za određeni procenat i sada smo u fazi kada se ponovo radi nadela. Radi se poljoprivredna infrastruktura tj. uređenje atarskih puteva, kopanje kanalske mreže, uređenje parcela koje su bile zapuštene.” – objasnio je Sanader.

Komasacija je sigurno jedna od najznačajnijih radnji u poboljšanju poljoprivrednog zemljišta, uz navodnjavanje i agrotehničke mere. Celokupan posao koštaće oko 100 miliona dinara i njega će platiti lokalna samouprava.

Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine rekao je:

 “Već koliko sutra kreće se sa postavljanjem graničnog kamenja koje označava same parcele i za par dana kreću i potkomisije za uvođenje poljoprivrednika u njihove, da kažemo, nove parcele, da bi mogli da krenu sa obradom i sa jesenjim radovima, sa pripremom terena. Paralelno s tim sređujemo i teren, to je postupak koji smo isto tako omogućili meštanima sela Šašinci, ovde smo trenutno na šljunčenju i sređivanju jednog dela atarskog puta. Nakon toga idemo sa sređivanjem jednog dela kanalske mreže, naravno sve ono na šta su nam ukazali meštani. U toku zimskog perioda očekujem i sređivanje tzv. prelaza preko kanala, uradićemo oko 17 prelaza.”

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here